Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari administrant la vacuna d'AstraZeneca a una persona al País Basc

Ho diu un estudi: Combinar dues vacunes diferents genera més efectes secundaris lleus

Tot i això, no s'han detectat reaccions preocupants entre els més de 800 participants majors de 50 anys

Un estudi realitzat al Regne Unit revela que combinar dues vacunes contra la Covid-19 diferents genera més efectes secundaris lleus que si segueix la pauta normal. Un grup d'investigadors d'Oxford ha publicat aquest dijous a la revista 'The Lancet' els resultats preliminars d'un estudi que indica com la barreja d'aquesta vacuna amb Pfizer-BioNTech dona més mal de cap, calfreds i dolor muscular que aplicant la pauta normal. Tot i això, no s'han detectat efectes secundaris preocupants entre les més de 800 persones majors de 50 anys que han participat en la prova.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els resultats d'aquest estudi arriben en un moment en què el govern espanyol continua analitzant si autoritza la segona dosi d'AstraZeneca per als menors de 60 anys o administra una segona dosi d'un altre vaccí. En aquest sentit, cal recordar que l'Agència Europea de Medicaments (EMA), regulador de referència a la Unió Europea, insisteix que posar la segona dosi de la vacuna Oxford-AstraZeneca és segur.

La decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca a Espanya, la pròxima setmana

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va explicar aquest dimecres que la Comissió de Salut Pública decidirà la setmana vinent si s'administra finalment la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca a persones menors de 60 anys que ja van rebre la primera. En roda de premsa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), la ministra va destacar que la Comissió, integrada per membres del Ministeri i de les comunitats autònomes, prendrà «la decisió més encertada», sobre la base d'«els informes i observacions de països que han aplicat la vacuna de Pfizer i els assajos clínics que estan disponibles».

Cal recordar que la Comunitat de Madrid i Andalusia, entre altres, han criticat en l'última setmana la tardança sobre la decisió de posar aquesta segona dosi. Per exemple, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va avançar aquest dimecres que estava valorant com a opció aplicar la segona dosi d'AstraZeneca a voluntaris i ha instat el Ministeri de Sanitat a prendre una decisió sobre aquest tema.

«La Conselleria de Sanitat el que vol és que el Ministeri es pronunciï d'una vegada per sempre per a saber com subministra la segona dosi, però si no ho fa en els pròxims dies hauran d'aplicar-les perquè no es perdi l'efecte de la primera», va dir després de la reunió del Consell de Govern madrileny.