Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina d'Hisenda

Quan comença la Declaració de la Renda 2022: terminis i qui està obligat

Totes les novetats sobre les dates i el límit d'ingressos per declarar els impostos a l'Agència Tributària

L'Agència Tributària ha publicat el calendari de la Declaració de la Renda 2022/2023. Es tracta de la declaració d'impostos que la majoria dels contribuents hauran de presentar de manera obligatòria en els terminis indicats. No fer-ho comporta dures sancions per part de l'administració.

Cal recordar que la Declaració de la Renda és un tràmit que es pot fer per Internet, per telèfon i presencialment. Les dates, però, són diferents per a cadascuna d'aquestes modalitats. Aquest any, la declaració ve amb canvis importants que és bona idea tenir presents.

No només canvien els terminis per presentar la declaració, sinó que també el límit d'ingressos a partir dels quals estàs obligat a fer-la. De fet, aquest canvi suposa que aquest any no caldrà que la facin milions d'espanyols. Això és tot el que has de saber ara que queden poques setmanes perquè s'obri el període.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Terminis per a la Declaració de la Renda 2022

L'Agència Tributària obre dimarts 11 d'abril el termini per presentar la Declaració de la Renda a través d'Internet. Per fer-ho per telèfon, cal demanar cita prèvia per Internet o per via telefònica, i el termini s'obre el 5 de maig. L'esborrany es pot presentar de manera presencial a partir de l'1 de juny.

Foto d'unes mans i un teclat d'ordinador
Pots declarar els impostos per internet | GETTY IMAGES

En tots els casos (Internet, telèfon, presencial) el termini màxim per fer el tràmit és el 30 de juny. També cal tenir en compte que el 25 de juny és l'últim dia en què es podrà demanar cita prèvia. Per a fer-ho, els contribuents disposen dels canals següents.

- 11 d'abril - 30 de juny: Via telemàtica, a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària

- 5 de maig - 30 de juny: Per telèfon, demanant cita prèvia al 91 535 73 26 / 901 12 12 24 / 91 553 00 71 / 901 22 33 44. També pots demanar cita prèvia a la pàgina web de l'Agència Tributària, amb Cl@ve PIN

- 1 de juny - 30 de juny: Presenciament, demanant cita prèvia

Qui està obligat a fer-la?

La Declaració de la Renda per a l'exercici 2022/2023 es pot presentar a partir de l'11 d'abril i fins al 30 de juny. Aquest any, la novetat és que apuja el llistó d'ingressos a partir dels quals l'has de presentar. Milions d'espanyols que fins ara l'havien de presentar, doncs, ara en queden exempts.

Hi estan obligats els contribuents que han obtingut rendiments de la feina d'un únic pagador amb rendes superiors als 22.000 euros. La novetat és on han percebut ingressos de més d'un pagador. Fins ara, el mínim eren 14.000 euros, i ara s'augmenta a 15.000.

Aquest límit s'aplica sempre que la suma dels ingressos entre el segon i la resta dels pagadors no superin els 1.500 euros anuals. A més, també canvia la reducció per obtenir rendiments del treball. Abans s'aplicava a rendes de fins a 18.000 euros i ara s'amplia a una forquilla entre 15.000 i 21.000.

Què passa si no presento la Declaració o ho faig tard?

No presentar la declaració en temps i forma és una infracció greu que comporta greus sancions econòmiques. De totes maneres, no és el mateix no presentar-la que presentar-la tard. L'Agència Tributària imposa sancions en funció del resultat de la declaració i del que trigues a presentar-la.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Pots presentar la declaració de manera presencial | Europa Press

A l'exercici anterior, les multes van ser de l'1% més un punt addicional per cada mes de retard. Si trigues més d'un any a presentar la declaració, l'administració t'obliga a pagar un recàrrec del 15% més interessos. D'altra banda, no pagar comporta cap deute amb Hisenda que, a la llarga, pot comportar l'embargament.

Una altra novetat és el canvi del límit per deduir les aportacions als sistemes de previsió social (plans de pensions i assegurances de vida). Els contribuents només poden deduir de la base imposable 1.500 euros. Aquest any , a més, també podran deduir les mares sense feina que rebin alguna prestació.