Espanya ha autoritzat els assajos clínics de fase 3 de la vacuna de Janssen, de l'empresa Johnson&Johnson, contra la Covid-19, segons ha informat el ministeri de Sanitat. Concretament, ha estat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) qui ha donat llum verda a aquesta nova fase de la vacuna, que està previst que s'uneixi en els pròxims mesos a les que ja es troben en fases més avançades, com les de Moderna, Pfizer i Oxford.
L'assaig d'aquesta vacuna de fase 3 es realitzarà en nou països, entre ells Espanya, i es faran proves a 30.000 voluntaris per determinar l'eficàcia de la vacuna i els seus possibles efectes secundaris. A Espanya es seleccionaran 2.000 voluntaris i les proves es realitzaran en vuit hospitals repartits per tota la geografia: tres a Madrid, quatre a Catalunya i un a Navarra.
Els centres sanitaris catalans que participaran en aquest projecte seran l'Hospital Quirón Salut de Barcelona, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona; els de Madrid seran l'Hospital Universitario La Paz, l'Hospital Universitario Quirón Salud de Madrid i l'Hospital Universitario La Princesa; mentre que a Navarra serà la Clínica Universidad de Navarra.
En la nota publicada pel Ministeri de Sanitat a través de la pàgina web d'AEMPS s'especifica també que la resta de països inclosos en els assajos clínics són Bèlgica, Colòmbia, Filipines, França, Regne Unit, Sud-àfrica, Alemanya i Estats Units.
Aquesta és la primera vegada que Espanya participarà en la fase 3 de desenvolupament d'una vacuna contra el coronavirus, però no serà la primera que participa en la vacuna de Janssen. Durant la fase 2 ja es van fer proves de desenvolupament als hospitals La Paz i La Princesa de Madrid i a l'hospital Valdecilla de Santander, amb 550 voluntaris entre joves i adults.
Primers assajos clínics de la fase 3 d'una vacuna contra la Covid-19 a Espanya
En aquesta nova fase, a Espanya es vacunarà amb dues dosis a les persones que no tinguin malalties concomitants, que estan associades a un risc més gran de progressió de la Covid-19 d'una infecció lleu a una malaltia més greu. Dels 2.000 voluntaris, un 20% seran menors de 40 anys i un 30% més grans de 60 anys, amb el 50% restant de participants entre els 40 i els 60 anys. Tots els participants estaran degudament identificats i es realitzarà un seguiment exhaustiu del seu estat.
En el cas que «després de l'anàlisi de les dades per les autoritats competents, i una avaluació favorable del balanç benefici-risc, s'autoritzaria la comercialització en territori europeu», ha recordat Sanitat. D'altra banda, també informa que aquests assajos clínics són part del procés de desenvolupament de totes les vacunes, i que són una part obligatòria que s'ha de dur a terme en totes les vacunes per garantir una qualitat, seguretat i eficàcia mínima.
A través de l'AEMPS, el Ministeri de Sanitat manté contacte amb diferents companyies del sector que han proposat que es deixi participar alguns centres espanyols en aquests assajos clínics, i així contribuir a l'esforç global i internacional que s'està fent per trobar una vacuna, o vàries, que es mostri eficaç contra la Covid-19.