El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Illa demana un pla detallat a les comunitats autònomes que vulguin fer tests a les farmàcies

Ho ha anunciat aquest dimecres a la reunió del Consell Interterritorial

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha plantejat a les comunitats autònomes, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que s'ha celebrat a Extremadura per videoconferència, que les que vulguin fer tests de covid-19 a les farmàcies, tal com ha demanat la Comunitat de Madrid, li presentin un pla detallat. Una mesura que el Govern de la Generalitat també està estudiant.

Aquest pla, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la reunió, haurà d'incloure diversos aspectes pel que fa al personal, mitjans, equips de protecció individual, registres i instal·lacions a la farmàcia perquè els tests de detecció es puguin fer adequadament. Per tant, el ministre no ha rebutjat que aquestes proves es puguin fer a les farmàcies, tot i que ha avisat que es tracta d'un debat tècnic en el qual hi ha reticències de tipus jurídic i d'alguns col·lectius professionals que s'hi han mostrat en contra.

Per tot plegat, Illa ha destacat el paper «clau» que tenen les farmàcies en el sistema sanitari i ha obert la porta a les peticions que arriben perquè participin al sistema de diagnòstic. Això sí, ha indicat que les proves les hauran de fer «professionals acreditats» i amb les «màximes garanties de seguretat».

D'altra banda, el Consell Interterritorial ha acordat crear un grup de treball per coordinar mesures sanitàries davant les festes de Nadal. L'objectiu és establir uns mínims criteris comuns a l'hora d'adoptar mesures. En el cas de Catalunya, ja s'ha preparat un pla de desescalada fins a principis de gener.

 

Sanitat notifica més de 7.000 nous contagis en les darreres 24 hores a Espanya

Aquest dimecres, el ministeri de Sanitat ha notificat 15.318 contagis, dels quals 7.090 corresponen a less darreres 24 hores. D'aquesta manera, el total de persones infectades a Espanya amb coronavirus i comprovat per una prova diagnòstica ascendeix fins a 1.525.341 casos. Actualment, és el sisè país de tot el món amb més casos notificats. Les comunitats que han registrat més casos en el dia d'avui són: Andalusia (2.868), Catalunya (2.074), la Comunitat Valenciana (1.908), Madrid (1.729) i Castella i Lleó (1.308).

Pel que fa a les defuncions, el total de víctimes de la pandèmia a Espanya ascendeix fins als 42.039 casos, 351 més que en l'informe d'ahir, una xifra que baixa en comparació amb els 435 nous decessos notificats aquest dimarts. Del total de morts, 1.346 han mort en l'última setmana. D'altra banda, la incidència acumulada en les últimes dues setmanes, que ahir era de 465,86 casos, segueix la tendència a la baixa situant-se en els 452,57 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que baixa fins als 182,86 en els últims set dies.

Les regions més afectades per la pandèmia, tenint en compte aquest indicador, són encara Castella i Lleó (800,32) Ceuta (793,85) i el País Basc (736,08), les úniques regions que ara com ara superen els 700 casos per cada 100.000 habitants.

Quant a la situació als hospitals, encara és molt complicada en diverses comunitats que superen o estan molt prop del 50% d'ocupació de llits d'UCI per pacients amb Covid-19Melilla (71,43%), La Rioja (60%), Aragó (48,73%) i Astúries (48,50%) són les que tenen major ocupació en l'UCI, mentre que Astúries (29,87%), Castella i Lleó (24,30%), La Rioja (21,16%) i Aragó (20,42%) tenen un major percentatge de llits totals ocupats.