La representació institucional a la Rambla de Barcelona, a l'acte per recordar les víctimes, el 2019

En marxa el judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils: tensió i «massa interrogants»

L'Advocat de la família del nen de 3 anys assassinat a La Rambla reclama conèixer els vincles d'Es Saty amb el CNI

L'Advocat de la família del nen assassinat a La Rambla, Xavi Martínez, ha afirmat aquest dimarts a les portes de l'Audiència Nacional –on s'ha iniciat el judici del 17-A- que el seu objectiu és aconseguir una reparació per les víctimes però també «saber la veritat» perquè «hi ha massa interrogants que envolten les circumstàncies de l'atemptat».

Jaume Alonso-Cuevillas ha citat com a exemple el fet que no es coneguin quines eren les relacions entre l'imam de Ripoll i el CNI; perquè l'Estat no va regular la venda de precursors d'explosius malgrat estar-hi obligat per normativa europea, i si es va produir realment la mort de l'imam, Abdelbaki Es Saty, perquè la prova biològica «no és concloent».

Cuevillas ha afirmat que «no és gaire optimista» sobre el resultat de les seves expectatives, però assegura que juga «a dues vinyetes vista» perquè després d'esgotar a l'Estat totes les possibilitats «si no obtenim resultats anirem de la mà de víctimes estrangeres a altres jurisdiccions».

Molta tensió a l'Audiència Nacional

El magistrat que presideix el judici a l'Audiència Nacional pels atemptats jihadistes de l'agost del 2017, Félix Alonso Guevara, ha començat la sessió amb força tensió, tant amb un advocat defensor com amb les acusacions, en rebutjar de forma taxativa i elevant el to de veu les seves peticions. 

En un primer moment, l'advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez Collado, ha amenaçat d'abandonar la sala i el judici si no el canviaven de lloc, ja que està situat darrere de la fiscalia i es queixava que no veuria la cara dels representants del ministeri públic quan fessin els seus interrogatoris. A més, tampoc tenia endoll per al seu ordinador, al contrari que la resta de parts personades. Guevara li ha prohibit taxativament abandonar la sala i ha dit que no havia de veure la cara de la fiscalia, sinó dels testimonis i acusats. Respecte a l'endoll, el jutge li ha dit que no era un dret de la defensa, però li ha proposat posar-se al costat de la fiscalia, cosa a la qual l'advocat ha renunciat perquè no volia estar tan a prop del fiscal, per si aquest li podia veure documents.A continuació, el magistrat ha cridat a declarar Mohamed Houli Chemlal, el principal acusat i ferit en l'explosió d'Alcanar. Però algunes acusacions han demanat poder presentar qüestions prejudicials. És un tràmit no previst en els procediments de sumari, com aquest, però normalment s'accepten. Guevara, en canvi, ho ha desestimat també de forma enèrgica. Quan els advocats han formulat la seva protesta, el president del tribunal també s'ha indignat i ha elevat el to de veu assegurant que no tenien dret a la paraula. Acte seguit ha cridat a declarar el primer acusat.

Mohamed Houli s'ha negat a declarar

Mohamed Houli, el principal acusat del judici pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, s'ha negat a declarar i s'ha ratificat «en totes les declaracions» fetes anteriorment i ha manifestat el que se sent penedit.  «Sempre que se m'ha demanat declarar ho he fet», ha explicat.

El membre de la cèl·lula de Ripoll que va resultar ferit en l'explosió d'Alcanar ha recordat que va declarar voluntàriament en una ocasió i que «sempre» ha mostrat la seva «voluntat de col·laborar» i el seu «penediment». La fiscalia ha afirmat que Houli es va contradir a les declaracions i, com a prova, ha fet reproduir diversos vídeos del xalet d'Alcanar on se'l veu preparant explosius.