Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

La comissió que cobren els bancs si et quedes sense diners al compte: no perdonen

El client ha de tractar de no quedar-se en números vermells per evitar aquesta circumstància

Per una simple distracció o per una mala ratxa econòmica, el nostre compte bancari es pot veure en algun moment en números vermells. Si et trobes en aquesta situació, has de saber que l'entitat financera també et carregarà una comissió.

Es tracta d'una quantitat que sol rondar els 50 € i que rep el nom de comissió per descobert. És el recàrrec a què hauran de fer front aquells que es quedin a zero. Ara bé, no seria l'únic cobrament que el banc hi reclamarà. Pel simple fet de comunicar-los aquesta situació també els exigiran una quantia de diners que oscil·len entre els 30 € i els 50 €. Per tant, en la mesura que sigui possible caldrà intentar evitar arribar a aquest punt.

Són molts els clients que desconeixen el funcionament de la comissió per descobert. Tanmateix, el Banc d'Espanya s'encarrega d'aclarir uns quants punts sobre això. Expliquen que els números vermells es produeixen quan es retiren diners i no hi ha fons al compte. Quan això passa, l'entitat financera serà l'encarregada de posar-hi diners. Es tractarà d'una quantia mínima que el client haurà de tornar, a més d'uns interessos i la comissió

Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro
La comissió per descobert puja fins als 50 €. | España Diario TIPS

En què consisteix la comissió per descobert?

La comissió per descobert és la quantitat de diners que cobra una entitat al client quan es queden en números vermells i efectua algun pagament. Bàsicament, es pot considerar com un préstec per part de la companyia financera amb intenció d'ajudar el titular del compte. Però, com és lògic, el banc també li traurà un rendiment a tot això amb el cobrament dels interessos i el recàrrec esmentat.

En definitiva, es tracta d'un deute que el client acaba contraient amb l'entitat. Generalment, la quantitat que demanarà el banc en concepte de comissió per descobert arriba als 50 €. Per conèixer la quantitat cal tenir en consideració els diners que es retiren o s'empren per abonar un rebut estant en números vermells.

A més d'un això el pot enxampar per sorpresa. Sobretot, si ha hagut de fer front recentment a un pagament molt elevat i ha deixat gairebé sense fons el seu compte. Després de passar-li unes quantes factures, hi ha la possibilitat que la deixés a zero.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
També caldrà fer front als interessos i a l'enviament de la comunicació. | Getty Images

No obstant això, totes aquestes condicions apareixen contemplades en el contracte que segella el client amb la companyia. En aquest document també es faran esment als tipus d'interès que s'aplicaran en cas d'haver de fer front a un descobert.

La normativa és molt clara pel que fa a l'import que cobrarà a l'usuari per aquest concepte, publica el portal Noticias Trabajo. No pot ser una TAE de més de 2,5 % vegades l'interès dels diners, segons la Llei 16/2011. Indiquen que hi ha un interès del peculi del 3,25 % el 2023, per la qual cosa la TAE no es podrà fixar per sobre del 8,13 %. Així doncs, les comissions que puguin exigir els bancs estaran en tot moment regulades per l'Estat.

Quant cobren per notificar el descobert?

Les entitats també cobren uns diners per comunicar al client la seva situació de números vermells. L'import va des dels 30 € fins als 50 €, depenent sobretot de la xifra prestada.

Disposen de diversos canals per informar aquest cobrament per descobert. En general solen fer-ho per correu ordinari, correu electrònic o, fins i tot, per telèfon. Afegeixen, a més, que aquesta comissió únicament es podrà reclamar una vegada per deute.

Els bancs confien que els clients regularitzin la seva situació com més aviat millor, per la qual cosa tampoc apliquen uns interessos molt alts. El més normal és que no superin el 7,5 %.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!