Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional

La Policia Nacional explica quina és la millor manera de fer una trucada d'emergència

És una funció desconeguda, però molt útil quan tens una emergència

Moltes vegades els ciutadans presencien o es veuen embolicats en situacions que suposen un greu perill. En aquest cas, poden sorgir dubtes sobre com actuar o es pot necessitar ajuda. És aquí quan es realitza una trucada d'emergència.

Una trucada d'emergència és una comunicació telefònica feta per sol·licitar ajuda immediata en una situació de crisi o perill. Es fan típicament a serveis d'emergència, com ara la policia, els bombers o els serveis mèdics d'urgència (ambulàncies).

L'objectiu és obtenir assistència ràpida en situacions en què la vida, seguretat o propietat d'una persona estan en perill. S'usa el 112 a gran part d'Europa. No obstant això, en certs moments és complicat fer una trucada, perquè aquesta podria deixar-te en una situació compromesa.

Silenciosament, ràpidament i discretament: així cal trucar a Emergències

Quan algú fa una trucada d'emergència a aquests números pot ser a causa d'una situació de perill o accident. En aquest cas, l'operador del servei d'emergència recopila informació essencial sobre la situació i coordina la resposta adequada.

Hi ha dubtes de com fer una trucada d'emergència de la millor manera possible. Tot i això, la Policia Nacional explica com s'ha de procedir davant les diferents situacions. El cos està ensenyant als ciutadans com fer-ho més de pressa.

El mecanisme és molt simple: només has de prémer cinc vegades el botó d'encendre del dispositiu mòbil. D'aquesta manera, es farà una trucada d'emergència.

No caldrà parlar amb l'operador que hi ha a l'altra banda, però podran geolocalitzar la trucada, escoltar i enviar ajuda. D'aquesta manera es pot, per exemple, amagar la trucada davant d'un agressor o sense haver de marcar el número.

Les trucades d'emergència són crucials per garantir una resposta ràpida i efectiva en situacions crítiques. Per tant, és important utilitzar aquest recurs amb responsabilitat i només en situacions veritablement urgents o de perill.

D'aquesta manera, es compleixen els consells de la policia, que demanen una trucada ràpida, silenciosa i tan discreta com sigui possible. No obstant això, no tots els telèfons venen amb aquesta resposta ràpida de fàbrica.

Com activar aquesta funció en cas d'Android o iOS?

Afortunadament, només cal activar aquesta funció si no es compta amb aquesta al telèfon a través d'uns senzills passos. Això sí, convé recordar que els passos que cal seguir canvien en funció del sistema operatiu.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En el cas d'Android, accedeix a 'Ajustaments' > 'Seguretat i Emergència' > 'Trucada i missatge d'emergència' i activa l''Accés Ràpid a trucades d'emergència'.

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Necessites activar aquesta funció en els paràmetres del mòbil | Getty Images

Per activar la funció de trucada d'emergència en un iPhone, ves a 'Ajustaments', busca 'Trucada d'Emergència' i activa 'Trucar prement cinc vegades el botó'. A més, si vols més discreció, habilita el 'Mode discret' per evitar que soni el to de trucada.

D'aquesta manera, amb cinc tocs al botó d'encendre, podràs fer una trucada d'emergència. Aquestes trucades són gratuïtes i no requereixen cobertura d'operadora; només necessites senyal per fer-les en qualsevol moment i lloc.

Les trucades d'emergència són vitals per salvar vides, així com els mateixos operaris amb qui es contacta. Per exemple, el Centre d'Emergències 112 de la Comunitat de Madrid rep unes 12.000 trucades diàries.

Això equival que cada operador contesta una mitjana entre 150 i 180 trucades al dia. Tenen una durada mitjana de 70 segons, però aquest és el temps necessari per aconseguir salvar una vida o evitar que un succés sigui pitjor.