Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Varies persones esperant amb mascareta per entrar al Banc Santander

L'avís d'un expert sobre l'última ocurrència del Banc Santander: «Una estafa»

Adverteix que el nou producte de Santander no és precisament rendible

Fa uns dies es coneixia que Banco Santander i Mapfre rebien autorització per part de l'Estat per comercialitzar la hipoteca inversa. Tot i això, aquesta mesura no ha estat ben rebuda per tot el món. Un expert en la matèria revela que és una «estafa».

El doctor en Economia i professor de la Universitat Complutense Carlos Sánchez Mato mostrava malestar en valorar la notícia. «Començaràs a veure publicitat sobre aquest producte per complementar la teva pensió». Per ara, ho oferiran les dues entitats esmentades, però després anirà «darrere de la resta».

Ho considera «una estafa de la mida de la catedral de Burgos», publica en un tuit. En realitat el titlla de «préstec a preu d'or» i llança una advertència a aquells que ho arribin a contemplar en alguna ocasió. «No diguis que no et van avisar», apunta.

A través d'un fil en aquesta xarxa social aclareix en què consisteix la hipoteca inversa, els seus avantatges i els seus inconvenients. Es tracta d'un «crèdit amb garantia hipotecària dissenyat per a més grans de 65 anys amb habitatge en propietat». Insisteix que suposa tota una estafa, ja que «surt més car que demanar un préstec a la màfia».

Dos caixers exteriors del Banc Santander
Santander i Mapfre ja poden comercialitzar la hipoteca inversa | Europa Press

El professor Sánchez Mato assenyala que «és l'únic préstec que no torna la persona que el signa, sinó els seus hereus». El propietari de l'immoble obté uns diners per a la casa i a la seva mort «els hereus poden tornar-los si la volen conservar».

Al nostre país, el 87% dels que tenen més de 65 anys tenen un habitatge entre les seves propietats. Consisteix en un actiu immobilitzat, «uns diners que no poden gastar». Però la banca «t'ho arregla» a «preu d'usurer», destaca.

L'expert revela els avantatges de la hipoteca inversa

L'economista explica que un dels avantatges d'aquest tipus d'hipoteques és l'obtenció d'uns «diners per complementar la pensió . Com més gran sigui el preu» de l'habitatge, més alta serà també la quantitat que percebi per part de l'entitat financera.

També recorda que la casa seguirà en poder del titular, perquè hi pugui viure o fins i tot llogar-la si és una segona residència. A més, els diners que cobrin per part del banc no els hauran de tornar, ja que d'això s'«encarregaran els hereus».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Els inconvenients s'imposen clarament

Tot i això, la proposta plantejada pel Banco Santander amb la seva hipoteca inversa no convenç del tot. De fet, es pot dir que presenta molts més inconvenients que no pas avantatges.

«Et donaran una merda perquè el beneficiari de la hipoteca inversa només rep de mitjana el 18% del valor de l'habitatge», explica. A més «et cobraran el triple dels interessos que es paguen per una hipoteca normal».

Muntatge de dos avis amb papers al costat de la imatge d'una guardiola amb diners en forma de porquet
Aquest producte està pensat per als més grans de 65 anys | Pexels, Robert Kneschke

Però, els problemes que detecta no s'hi queden. Únicament es podrà vendre l'immoble «en cas que puguis cancel·lar el deute amb què obtinguis de la venda». A tot això se li uneix que els hereus «podrien quedar-se sense casa».

No gaudirien de la propietat si no salden el «deute que s'ha contret amb la hipoteca inversa». Es pronuncia sobre un altre escenari que es podria donar. Aleshores és quan la venda o l'embargament de l'habitatge «no cobreix tot el deute del banc».

Si això passa, l'entitat podria «embargar més propietats de l'herència», generant-li als hereus un contratemps seriós. Destaca que en general també s'incorporen «assegurances abusives i caríssimes per cobrir» els possibles casos d'impagaments.

Indica, a més, que se sol facilitar una informació «enganyosa» a persones que no la necessiten o que es troben properes a la mort. Tot això amb l'ànim de fer-se amb «immobles valuosos».