Aquest dijous 14 de novembre fa tot just tres anys que una dona, la Rosa PV, de 81 anys de Reus va perdre la seva vida després de patir un incendi a casa seva. Gas Natural li havia tallat la llum des de feia dos mesos i l’àvia s’il·luminava amb dues espelmes, una d’aquestes va caure i va incendiar el matalàs. En començar les flames, la víctima va caure a terra i ja no va poder fer res per sortir del pis. La seva mort va causar molta commoció a Reus i va posar la pobresa energètica en el centre del debat de la societat i la política.
[predef]reus-144[/predef]
Però que significa el concepte «Pobresa energètica»? Segons l’Associació de Ciències Ambientals, una llar es troba en situació de pobresa energètica quan és incapaç de pagar una quantitat d’energia suficient per satisfer les seves necessitats domèstiques i/o quan es veu obligada a destinar una part excessiva dels seus ingressos per pagar la factura energètica del seu habitatge.
Es quadrupliquen en dos anys els informes de famílies vulnerables a Reus
El cas de l’àvia morta d’ara fa tres anys és un clar exemple d’una família vulnerable. Doncs bé, segons les dades de l’Ajuntament de Reus, l’any 2018 va créixer un 56% el nombre d’informes de vulnerabilitat social a la ciutat. Dels 718 del 2017 es va passar als 1.121 de l’any passat. Un increment molt substancial, i més si es té en compte que el 2017 es van multiplicar gairebé per tres els 253 informes del 2016. Aquests documents són els que permeten evitar que una família se li talli la llum, el gas o l’aigua en cas de no poder fer front al seu cost.
Endesa va identificar fins a 338 llars que no podien fer front al pagament de la llum
Segons dades d’Endesa, Reus comptava a data de juny del 2019 amb 338 famílies en situació de vulnerabilitat, cosa que els impedia fer front al pagament de les factures de la llum. La companyia elèctrica va amenaçar de tallar el subministrament elèctric, l’1 d’octubre, a aquelles famílies que, tot i tenir acreditada la seva situació de vulnerabilitat, mantinguessin un deute amb l’empresa. Va enviar per carta un ultimàtum als Ajuntaments perquè assumissin el 50% d’aquest deute acumulat, una amenaça davant de la qual les administracions locals es van plantar, en el cas de la de Reus, en dues ocasions diferents durant un mateix plenari.
La Diputació de Tarragona tampoc hi va accedir i, finalment, no es té constància que l’elèctrica hagi executat cap tall de subministrament. «L’accident de Reus va senyalar la importància de la precaució de no tallar la llum si els Serveis Socials de l’Ajuntament no havien determinat si la família estava en una situació de vulnerabilitat o no», indica la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella. «Ara, i arrel del que va passar a l’estiu amb la carta d’Endesa les administracions i les companyies elèctriques s’han tornat a seure. S’està treballant intensament i esperem que en breu aquests convenis estiguin signats. Això permetrà que a nivell municipal puguem treballar millor aquestes qüestions», afegeix la regidoria reusenca.
De fet, inclús des del síndic de Greuges ara fa unes setmanes també va demanar celeritat perquè administracions públiques i companyies s’afanyin a formalitzar els acords i convenis. Si s’ajorna l’acord, el deute de les famílies es va acumulant i incrementant. Per una altra banda, la regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella, reivindica que «hi hauria d’haver una comissió interdepartamental al Parlament sobre pobresa energètica, està contemplat a la llei i s’hauria d’activar».
Segons dades de l’Idescat, l’any 2018 la taxa de risc de pobresa a Catalunya sobrepassava el 21%. A Catalunya hi ha unes 25.000 persones registrades amb un deute acumulat amb Endesa per valor de 21 milions d’euros. Darrere aquestes xifres, hi ha famílies, menors o avis en situació de precarietat, atur, o directament pobresa que els impedeix afrontar els pagaments de serveis i drets tan bàsics com l’electricitat, l’aigua o l’habitatge.
El Punt d’Assessorament Energètic
A l’espera de com acaba aquest protocol, i quina actitud prenen les empreses subministradores i comercialitzadores, l’Ajuntament de Reus manté serveis com el del Punt d’Assessorament Energètic. En aquest espai s'assesora a les famílies i dirigir-s'hi és un requisit imprescindible per poder optar al bo social, una bonificació a les factures del subministrament elèctric. De fet, durant tot l’any passat, aquest punt va atendre 892 persones, i nou de cada deu van sortir-ne amb alguna recomanació a fer com ara un canvi de tarifa, el canvi de companyia, canviar de potència i tramitat o renovar el bo social.
Tot i això, encara ara hi ha un alt grau de desconeixement entre la població. Fins a un 60% de les famílies vulnerables de Tarragona i Reus que s’han atès els hi corresponia el bo social i no l’havien demanat. Aquesta és una de les principals conclusions de la Taula de Pobresa Energètica que va tenir lloc aquesta setmana. Aquesta és una anomalia que hem de mirar de capgirar», assenyala la regidora de Benestar Social de Reus, Montserrat Vilella. A més, la regidoria reusenca assenyala que a banda del desconeixement també s'afegeixen les dificultats d'accés burocràtic que es troben les famílies.
El recurs contenciós administratiu de Gas Natural, pendent de resoldre’s
La Generalitat de Catalunya va imposar una sanció de 500.000 euros a Gas Natural per haver tallat el subministrament a la dona de 81 anys morta ara fa tres anys. L’expedient de l’Agència Catalana del Consum considerava una «infracció greu» el tall al subministrament sense haver demanat abans a l’Ajuntament de Reus un informe sobre la situació de l’àvia «per tal de determinar si la persona o la unitat familiar es trobava en una de les situacions de risc d’exclusió residencial» L’empresa li havia tallat la llum pel deute de tres rebuts pendents.
El febrer del 2018, Gas Natural va presentar un recurs contenciós administratiu en contra de la sanció i i ja anteriorment, el juliol del 2017, va presentar un recurs de reposició. Segons fonts del Departament d’Empresa i Ocupació, el recurs per esquivar el pagament segueix endavant amb els seus tràmits.