Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros

La manera de comprar una casa sense pagar interessos que molts ja estan emprant

Cada cop hi ha més persones que eviten les hipoteques per adquirir el seu habitatge

La compra d'un habitatge comporta, en general, la sol·licitud d'una hipoteca i el pagament d'uns interessos. Tanmateix, cada vegada més persones recorren a una estratègia per evitar-ho.

Aconseguir la propietat d'un immoble implica un desemborsament molt elevat i sense l'ajuda d'un préstec resultaria pràcticament impossible adquirir-lo. Ara bé, en els últims temps s'ha comprovat com molts són capaços de comprar una casa sense necessitat d'hipoteca. Per tant, s'evitaran el pas pel banc i totes les despeses que això comporta.

El mes de juny passat hi va haver 53.999 operacions de compravenda a Espanya, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquestes, 33.478 es van tancar amb un préstec, mentre que 20.521 no van necessitar finançament, és a dir, al voltant del 38 %.

Hi ha diversos motius que ens poden portar a comprar un habitatge sense necessitat demanar hipoteca. D'una banda, el principal és que disposem dels estalvis suficients per emprendre la transacció o que el nostre patrimoni hagi experimentat un increment. De l'altra, també pot ser per l'obtenció d'una herència, la venda d'un immoble per comprar-ne un altre o que sigui una casa barata. Per últim, una altra opció és que l'operació la duguin a terme un grup d'inversors.

Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari
Cada vegada més persones adquireixen una casa sense necessitat de demanar hipoteca. | 89Stocker, Gpoint Studio

Què he de fer per comprar un habitatge sense hipoteca?

Per adquirir un habitatge sense finançament del banc caldrà seguir una sèrie de passos. En primer lloc, seria convenient deixar-se assessorar per un expert, que pot ser un advocat o un gestor. Segons els fons disponibles, caldrà establir un pressupost de compra.

S'ha de centrar la cerca en aquells immobles que s'adaptin al pressupost disponible per poder-lo abonar al comptat. Cal que reclamis la nota simple per comprovar la titularitat de la casa i comprovis que no hi hagi càrregues.

El pas següent ens portarà a signar el contracte d'arres. Probablement, caldrà lliurar una quantitat com a fiança per reservar l'habitatge. L'última cosa serà tancar el contracte de compravenda, pagar els diners que s'hagin concretat per la casa, a més de les despeses de l'operació.

Quins avantatges té comprar una casa al comptat?

L'adquisició d'un immoble sense necessitat de recórrer al préstec hipotecari presenta uns quants avantatges. En primer lloc, hi haurà un estalvi de temps i diners, ja que no caldrà recórrer a diferents bancs a la recerca de la millor opció.

Quan es compra un habitatge al comptat se n'abona únicament el valor. Ara bé, en cas de sol·licitar un préstec, haurem de fer front a totes les despeses que hi van associades, per exemple: els interessos, l'obertura de la hipoteca i els productes vinculats, expliquen des del portal immobiliari Fotocasa.

Muntatge amb l´exterior d´uns pisos i un cercle amb diversos bitllets d´euro
Es poden estalviar molts diners si es paga al comptat. | Pexels

També evitarem les despeses extres i els passos intermedis. Com que no existeix mediació bancària, no caldrà anar al notari perquè ens expliquin les condicions del préstec, així com tampoc no caldrà utilitzar els serveis d'una gestoria. Una altra despesa que s'evita és la taxació. L'entitat financera ho fa servir per saber si el valor que ofereix el venedor s'ajusta amb el valor real de l'immoble.

Finalment, un tercer avantatge que cal tenir en compte és el poder de negociació més gran que tindrà el comprador. La persona que ven té un interès especial a desfer-se del seu habitatge, sigui perquè vol comprar una altra casa o perquè no li interessa continuar assumint una sèrie de despeses.

Quan algú recorre a la hipoteca necessita un temps fins que el banc l'aprovi, però també es pot donar el cas que neguin el finançament. Si això passa, el venedor s'hauria de buscar un altre possible interessat.

Tanmateix, quan el comprador ja compta en el seu poder amb els diners, adquireix un poder de negociació més gran en la transacció. Garanteix a l'altra part que l'operació es tancarà ràpidament i això el pot ajudar a aconseguir una rebaixa sobre el preu inicial.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!