Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cotxe amb un agent de la Guàrdia Civil i una altra de diversos bitllets d'euros

Molt de compte si fas això amb el cotxe a la ciutat: no et lliures de la multa

La DGT aclareix a tots els conductors quin gest està totalment prohibit quan conduïm per la ciutat

Conduir a la ciutat pot ser estressant. El trànsit, els vianants i els ciclistes poden posar a prova la nostra paciència. En aquests moments, molts conductors recorren al clàxon per expressar-ne la frustració.

No obstant això, la DGT té regles clares sobre quan es pot fer servir el clàxon a la ciutat. No seguir aquestes normes pot ser una multa.

Quan permet la DGT fer servir el clàxon a la ciutat

La DGT estableix que el clàxon s'ha d'usar només en situacions específiques. No és un instrument per expressar enuig o impaciència. Segons la normativa, el clàxon es pot utilitzar a la ciutat en els casos següents:

  • Per evitar un accident: Si un vianant o un vehicle no ha vist el teu cotxe i creuarà el teu camí, pots fer servir el clàxon per alertar-lo.
  • Per advertir d'un perill: Si hi ha un obstacle a la carretera o una situació perillosa, el clàxon pot ser una eina útil per advertir altres conductors.
  • En situacions d'emergència: Si estàs en una situació d'emergència i necessites obrir-te pas, pots fer servir el clàxon per alertar els altres.
La guàrdia civil en un control de trànsit, i al cercle, una persona toca el clàxon del cotxe
No facis servir el clàxon de forma indiscriminada o et tocarà pagar | Europa Press, Getty Images

Fora d'aquests casos, l'ús del clàxon és prohibit a la ciutat. La DGT és molt clara en aquest aspecte i no en permet l'ús indiscriminat.

La multa de la DGT per utilitzar el clàxon quan està prohibit

L'ús indegut del clàxon a la ciutat pot resultar en una multa. La DGT imposa sancions econòmiques als conductors que no respecten les normes. La multa per fer servir el clàxon sense justificació pot ser de fins a 80 euros.

A més, l'ús indegut del clàxon pot molestar els veïns i contribuir a la contaminació acústica. En algunes ciutats, les autoritats locals poden imposar sancions addicionals per aquest motiu.

Si no vols endur-te una multa, segueix aquests consells

Per evitar multes i contribuir a una conducció més tranquil·la i segura, segueix aquests consells:

  • Mantingues la calma: El trànsit a la ciutat pot ser frustrant, però mantenir la calma és clau. No facis servir el clàxon per expressar el teu enuig.
  • Fes servir el clàxon només en situacions permeses: Recorda que només pots fer servir el clàxon per evitar accidents, advertir de perills o en situacions d'emergència.
  • Respecta els altres: El clàxon pot ser molest per als vianants i altres conductors. Fes-lo servir amb responsabilitat.

El clàxon no és una eina per expressar frustració. Fes-lo servir amb responsabilitat i només quan sigui necessari. Així, evitaràs multes i contribuiràs a una millor convivència a la ciutat.