Foto dels ulls d'una persona gran.

Compte si comences a veure borrós: el càncer que gairebé no té símptomes

Moltes vegades, la malaltia apareix de forma lenta i asimptomàtica

Molts experts consideren que la miopia és la nova pandèmia del segle XXI. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que actualment més del 22% de la població mundial pateix aquesta deficiència visual.

No obstant això, i malgrat que principalment causa una visió borrosa, la veritat és que amaga alguna cosa més. S'ha comprovat que, tenir miopia, multiplica el risc de patir una altra malaltia important, que és la segona causa de ceguesa al món.

Si comences a veure borrós, ho has de tenir en compte

La miopia és una afectació que poden patir tant adults com nens. Amb el pas dels anys, cada cop són més les persones que la presenten, i segons els oftalmòlegs tot apunta que aquesta tendència continuarà creixent.

Imatge d'unes ulleres negres
Les persones amb miopia tenen més risc de patir glaucoma | Canva

Ara bé, tenir miopia també pot implicar una sèrie de conseqüències que molta gent desconeix, entre les quals hi ha el risc de patir un glaucoma. Per a qui no ho sàpiga, el glaucoma pertany a un grup de malalties dels ulls.

Aquesta malaltia es desenvolupa quan el nervi òptic es fa malbé, i a mesura que aquest es deteriora progressivament, comencen a aparèixer punts cecs en la visió. En els pitjors casos, la persona que ho pateix pot acabar cega.

Actualment, un 2% de la població de 40 anys té glaucoma. Tanmateix, els experts consideren que aquesta xifra podria ser més gran. La raó? Moltes desconeixen que pateixen aquesta patologia. A més, si tenim en compte que molts casos són asimptomàtics, la detecció d'aquesta malaltia sol ser tardana.

Per desgràcia, qualsevol persona és susceptible de patir glaucoma, encara que hi ha certs factors de risc que poden augmentar la seva aparició. Així doncs, l'edat, la diabetis, la miopia i els antecedents familiars en serien alguns.

Gotes als ulls
És important tenir cura dels nostres ulls i anar a revisió de forma periòdica | Getty Images

El doctor Alfredo Castillo assenyala el següent: «Si la patologia avança sense un diagnòstic primerenc, les persones que tenen glaucoma comencen a notar que no veuen objectes cap als costats, arribant a causar una ceguesa total de manera irreversible».

Per això, i pel fet que es tracta d'una malaltia gairebé sense símptomes, és de vital importància fer un diagnòstic d'hora. El millor, en aquests casos, és fer exàmens oculars de forma periòdica.

D'altra banda, Carlos Palomino, del servei d'Oftalmologia d'Olympia Quirónsalud, assenyala el següent: «Per al diagnòstic del glaucoma i la hipertensió ocular comptem amb dispositius que estudien la funció del nervi òptic i la seva estructura».

Així, no hi ha res millor que acudir a un especialista perquè ens proporcioni una opinió clínica, ràpida i fiable. Hem de tenir en compte tots els factors que hi ha, especialment per obtenir un pronòstic i un tractament adequat.

És possible guarir aquesta malaltia?

La resposta a grans trets és no. Si bé és cert que és una patologia neurodegenerativa i que actualment no té cura, els avenços mèdics han permès dissenyar i elaborar certs tipus de tractament.

En aquest sentit, una persona que pateix glaucoma no es podrà curar, però sí que es tractarà. De fet, en l'àmbit de l'oftalmologia hi ha tractaments farmacològics i quirúrgics per tractar els diferents tipus de glaucoma que hi ha.

Ulleres de sol
Usar ulleres de sol és útil per evitar danyar els ulls | Getty Images

Actualment s'utilitzen tècniques de cirurgia mínimament invasives, de manera que poden actuar a diferents zones del globus ocular. A través d'aquests tractaments és possible reduir, per exemple, la pressió intraocular.

Així mateix, aquests procediments també compten amb una anestèsia local tòpica, de manera que permet realitzar una intervenció molt més ràpida en comparació amb altres tradicionals. Tot i que els avenços en medicina han millorat considerablement, la prevenció continua sent important.

Per aquesta mateixa raó, no oblidis cuidar la teva salut visual. Realitza't controls de forma periòdica, coneix el teu historial familiar, utilitza protecció per als ulls i sobretot, deixa que aquests descansin. T'ho agrairan.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!