Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una parella de turistes consultant un mapa

Compte amb les estafes durant la Setmana Santa: les més habituals

Poden arribar a aconseguir entre 1.000 i 3.000 euros de les seves víctimes

La Setmana Santa és una època propícia per a les estafes. Sí, perquè, almenys, durant aquests dies els estafadors no s'agafen vacances. I pot arribar al punt que poden arribar a aconseguir fins a 3.000 euros sense necessitat de fer grans esforços.

La majoria d'aquests enganys es produeixen aprofitant l'alta demanda d'habitatges turístics. Així, solen inserir a plataformes i pàgines web anuncis fraudulents, i per captar l'atenció dels usuaris ofereixen uns preus molt baixos.

En general, solen recorren a portals especialitzats a llogar immobles de vacances, assenyalen des de reclamador.es. Hi publiquen ofertes trampa, amb apartaments que no tenen o que simplement no existeixen. De fet, qualsevol plantejament és vàlid per enganyar les possibles víctimes.

No obstant això, indiquen que hi ha unes quantes claus per identificar aquests estafadors. Per exemple, recorren a missatges que estan mal redactats, amb una «mala comunicació i formes de pagament per avançat i fora de la plataforma oficial».

L'import que arriben a aconseguir mitjançant aquest sistema ronda entre els 1.000 i els 3.000 euros. Són els diners que solen sol·licitar a manera de fiança o pel lloguer íntegre de manera avançada.

civerdelinqüència
Els estafadors posen de lloguer habitatges que no tenen o que no existeixen | Getty Images

Per la seva banda, les penes a les quals s'enfronten oscil·len entre els sis mesos i els tres anys de presó. Si l'estafa no supera els 400 euros, la sanció només es reduiria a una multa de presó d'un a tres mesos.

Com evitar les estafes al lloguer d'un habitatge per Setmana Santa

Per no caure al parany d'aquests delinqüents, ens ofereixen una sèrie de mesures que cal adoptar. En primer lloc, assenyalen que és important no deixar-se portar pels lloguers massa barats. I és que ningú ens regalarà res i en general aquests preus solen ser sinònim d'estafa.

També, els pagaments s'han de fer sempre a través de la plataforma habilitada, ja que, en cas contrari, no hi hauria opció de presentar reclamacions. Així que no dubtis a sol·licitar a l'arrendador una còpia del DNI per les dues cares per tenir-lo identificat.

Alhora, procura que aquest acord es formalitzi sempre per escrit. També cal posar una certa atenció sobre les webs pirates que resulten un calc d'altres de molt conegudes. Per això, comprova que el domini porti 'https' al davant, ja que suposarà una garantia de seguretat.

A més a més, cal desconfiar dels correus electrònics que vinguin mal traduïts de l'anglès. Posa't en el pitjor quan els correus electrònics continguin lletres majúscules a l'atzar, números i la lletra X en excés. Així mateix, els perfils que no tinguin valoracions recents també són sospitosos.

Imatge d'un cotxe de la policia nacional
Si has estat víctima d'una estafa així, cal que ho denunciïs a la Policia Nacional | EUROPA PRESS

Què fer quan ja has sigut estafat?

Si acabes sent víctima d'aquests estafadors, el primer que has de fer és posar el cas a les mans de la plataforma on vas trobar l'anunci. Ells t'orientaran amb els passos següents a fer. S'encarreguen de fer una tasca d'intermediaris entre particulars i el seu nivell de responsabilitat és limitat.

El més convenient és demanar totes les proves i converses que tinguis i presentar-les davant de la Guàrdia Civil o Policia. I és que aquests cossos disposen d'equips especialitzats en delictes tecnològics, per això et podrien ajudar.

Expliquen que la Policia s'ocuparà d'analitzar si han rebut més denúncies per fets similars. D'aquesta manera creuaran dades i en podran obtenir més conclusions. Tanmateix, en cas que no puguin identificar el delinqüent, la denúncia s'arxivaria.

Tot i això, sí que disposen dels suficients indicis els acabaran remetent a la Fiscalia. Aquest òrgan s'encarregarà de demanar l'inici de les accions penals d'ofici. A més, quan la víctima tingui reconegut el presumpte estafador podria presentar una denúncia criminal, a més de presentar-se a la causa com a acusació particular.

Per tant, amb tots els trucs que us hem facilitat possiblement us estalvieu un disgust aquestes vacances de Setmana Santa. Recorda desconfiar de les gangues i tota operació intenta executar-la per mitjà de les plataformes de lloguer de vacances.