Molts treballadors que no rendeixen prou al seu treball han d'estar preocupats després del que ens hem assabentat fa poc. Sens dubte, parlem d'un pas més perquè es valori l'eficiència a la feina a nivell públic i el govern ha passat a l'acció.
I és que tot canviarà després que hagi vist la llum el projecte de llei de funció pública de l'Estat. Estem parlant d'una norma que canvia l'organització de l'Administració i que estableix les bases per a un nou model de funció pública.
Una de les grans notícies a destacar, a més de donar més importància als processos de promoció interna, és el sistema d'avaluació de l'exercici.
El Govern presenta la llei que pot fer disminuir el salari a molts empleats públics
Ens referim a un sistema en què es castigarà de forma fèrria els funcionaris que no donin el rendiment adequat i es pot arribar a un punt en què aquests siguin penalitzats en la seva carrera professional.
Segons fonts de Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, aquesta és una mesura que ja es contempla a l'estatut bàsic de l'empleat públic. I és que es vol conèixer de primera mà quina és la conducta i els èxits dels funcionaris públics.
Sobretot, es vol premiar aquells empleats que donin els millors resultats i, al seu torn, sancionar d'alguna manera aquells que amb prou feines rendeixen a la feina.
«Té com a meta ser un incentiu i reconèixer els millors treballadors»
El cas és que per saber si estan complint els seus objectius, aquests es mesuraran amb un sistema avaluador que inclou aquesta llei.
Molts es pregunten com funciona aquest sistema de compensacions i ho farà gràcies a un complement d'acompliment variable, «no consolidable». Aquest substituirà l'actual complement de productivitat.
Com a gran objectiu, aquesta nova llei té com a meta ser un incentiu i reconèixer els millors treballadors. Cal deixar clar, però, que l'avaluació d'aquests resultats no provocarà l'acomiadament ni la pèrdua de la condició de l'empleat públic.
Per fer-ho, es duran a terme una sèrie d'exàmens segons els sistemes a criteris de transparència i imparcialitat. Per fixar-se en els objectius individuals i col·lectius, es formaran comissions de seguiment en què tindran un pes notable les organitzacions sindicals.
Les avaluacions per conèixer el rendiment dels funcionaris públics
Sobre les penalitzacions salarials, aquestes no entraran en vigor fins al 2025 i sempre que la llei s'aprovi d'aquí a pocs mesos. Segons apunta el text, aquestes avaluacions d'acompliment no incidiran en les dues primeres anualitats després de tramitar-les, apunten fonts sindicals.
Segons l'esborrany de la llei esmentada, la participació en els processos d'avaluació «serà obligatòria per a tot el personal que es trobi en situació de servei actiu o assimilada».
Amb tot, hi haurà formes per a la participació dels funcionaris segons els objectius fixats al seu lloc, marcant-se els mecanismes requerits per comprovar la fiabilitat dels instruments avaluadors.
Tot això es fixarà en el marc de la planificació estratègica de l'organisme públic, alineant els objectius de l'organització amb els del treball del personal.
Alhora, des del govern exposen que hi haurà garanties per a la revisió del resultat de l'avaluació si sorgissin dubtes sobre aquest.
L'avaluació positiva «es tindrà en compte en la valoració del mèrit d'experiència en els processos de selecció i provisió i per aplicar-los en la progressió en els trams de la carrera professional horitzontal».