Una parella caminant pel carrer amb mascareta

Una comunitat no espera a Sanitat i anuncia un toc de queda fins desembre

Ha traslladat la proposta als serveis jurídics a l'espera de trobar una via per poder implementar-ho

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana estudia fer una resolució que permeti restringir la mobilitat nocturna en tota la Comunitat Valenciana des de la mitjanit fins a les 6.00 hores del matí fins al pròxim 9 de desembre, segons ha anunciat aquest dijous el president, Ximo Puig.

En una compareixença juntament amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, Puig ha avançat que el govern valencià remetrà aquesta resolució al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat perquè la validi abans de posar-la en marxa, quelcom que pretén que sigui «com abans millor» entre aquest divendres i el dissabte, davant l'avanç de la pandèmia de coronavirus.

Puig ha assegurat que no s'ha plantejat el tancament de l'hostaleria ni altres mesures que puguin perjudicar el teixit econòmic de la Comunitat Valenciana. També ha admès que les xifres de les darreres setmanes han empitjorat i que és «urgent» prendre mesures per «atenuar» la corba de contagis i ingressos hospitalaris, i ha lamentat que del Consell Interterritorial de Salut d'aquesta tarda no hagi sortit una postura unitària sobre la figura del toc de queda.

Precisament, la manca d'acord i la decisió de Sanitat d'esperar per trobar vies jurídiques que permetin el toc de queda ha accelerat la decisió de Ximo Puig. «No dilatarem una decisió que ens sembla necessària i que persegueix tres finalitats: frenar el virus i protegir la salut, evitar mesures més dures i restrictives en les properes setmanes i arribar a les setmanes prèvies de Nadal amb la millor situació possible davant l'augment de la mobilitat i l'activitat comercial en aquestes dates», ha explicat el president de la Generalitat.

També ha afegit que «ara som a temps d'impedir que la situació empitjori com ha passat en altres països, som a temps de prendre decisions que permetin tornar a nivells que tant esforç ens havien costat a tota la societat i seguir demostrant la prudència que ha distingit a la societat valenciana».

 

La Comunitat Valenciana es troba per sota de la mitjana nacional

Així, Puig ha defensat que la Comunitat Valenciana encara es troba per sota de la mitjana nacional pel que fa a la incidència acumulada i en la majoria d'indicadors, i també per sota d'altres països d'Europa, com França i Itàlia, que ja han imposat tocs de queda en una part dels seus territoris. Tot i això, la realitat és que «no estem bé», motiu pel qual demanarà aplicar una de les mesures més restrictives però que, amb sort, no permetran haver de confinar a tota la població com en els mesos de març i abril.