Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Montblanc de nit

La Conca de Barberà: una comarca per xalar

La seva capital concentra un gran nombre d’espais museístics que aglutinen el valor patrimonial de tota la comarca

La Conca de Barberà és una terra de permanent presència medieval; des de la capitalitat de Montblanc i les seves muralles, fins al Monestir de Poblet i els paisatges rurals de cada poble.

Montblanc

Vila ducal de llegenda en l’imaginari de tot el país, Montblanc conserva intacte bona part del llegat patrimonial d’haver estat una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval.

Les seves muralles, torres i baluards vetllen encara bona part del seu nucli antic, on les esglésies de Sant Francesc, Santa Maria la Major i Sant Miquel, s’alcen imponents entre els seus carrers empedrats. Uns carrers, on encara trobem l’antic Palau Reial on residia el Comte de Barcelona i rei d’Aragó en les seves estades a la vila; així com diversos casals senyorials que es complementen amb porxos, el Call Jueu, la Font Major o el Pont Vell, entre d’altres.

Muralla de la Vila Ducal de Montblanc
L'imponent muralla de la Vila Ducal de Montblanc | Getty Images

Endemés, Montblanc concentra un gran nombre d’espais museístics que aglutinen el valor patrimonial de tota la comarca; on destaquen el Museu Comarcal, el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre, el Museu Palau Farré, o el Museu del Vi, entre d’altres.

I més enllà del seu patrimoni material, la vila ducal, compta amb una  gran varietat de folklore festiu i popular, fires i festes que conflueixen a la perfecció amb el seu marc arquitectònic. La més destacada, sense cap mena de dubte, és la Setmana Medieval de Montblanc, que durant les festes de Sant Jordi transporta montblanquins i forans en un passat de llegenda incomparable.

El Monestir de Poblet

Fundat el 1150 i declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat l’any 1991, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és el conjunt cistercenc habitat més gran del món. Tanmateix, la seva rellevància cabdal l’adquireix pel seu paper en la història de Catalunya, havent estat eix vertebrador de la feudalització del territori, punta de llança de la preeminència de l’església al país, i especialment, seu espiritual de bona part dels reis de la Corona d’Aragó, que l’escolliren com a lloc de repòs etern.

Santa María de Poblet
Monestir de Santa María de Poblet | Getty Images

Tot i les destrosses i espolis que va patir com a conseqüència de la desamortització (segle XIX), el seu conjunt arquitectònic romanicogòtic conserva tota l’esplendor de la seva importància medieval, essent d’un valor patrimonial incalculable que a més a més, s’acompanya d’un entorn rural i natural de gran bellesa. Destaca el Bosc de Poblet, declarat Parc Natural d’Interès Nacional, així com els nombrosos camps de vinyes, que dibuixen diferents paisatges segons l’època de l’any.

Les Coves de l’Espluga de Francolí

Les Coves de la Font Major de l’Espluga de Francolí són un dels elements naturals més singulars del país i d’arreu del món, ja que l’extensió de les seves galeries subterrànies, de més de tres quilòmetres i mig, les converteixen en una de les més llargues del planeta.

Coves l'Espluga de Francolí
L'Espluga de Francolí compta amb un seguit de coves molt espectaculars | delCamp.cat

Habitades des de la Prehistòria i fins al període romà, aquestes cavitats esdevenen un punt de gran interès espeleològic, però sobretot un espai museístic tangible on descobrir com vivien i aprofitaven les coves els seus pobladors; des de l’home de Neandertal, fins als ibers.

Un recorregut amb reproduccions dels materials trobats,  recreacions audiovisuals i la reconstrucció d’un poblat Neolític  a escala real, que juntament amb l’explicació d’un guia, converteixen aquest indret en un dels més interessants de la comarca, i d’arreu del Principat.

Els vestigis medievals de la comarca

La Conca de Barberà es forjà plenament a l’Edat Mitjana, el seu període de màxima esplendor; un fet que tot i les construccions modernes i contemporànies, ha comportat que la majoria de les seves poblacions conservin bona part del seu paisatge urbà i llegat patrimonial.

Castells i esglésies, però també carrers empedrats, portalades i cases senyorials, es conjuren amb l’entorn rural i les propostes museístiques, culturals i festives de cada població; esdevenint cadascun dels municipis un reclam per a tot visitant.

Castell de Santa Coloma de Queralt
Interior del Castell de Santa Coloma de Queralt | bcncatfilmcommission.com

Més enllà de Montblanc, destaquen especialment  Barberà de la Conca, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí, Conesa, Sarral, Forès, Les Piles, Pira, Vilanova de Prades, Vallfogona de Riucorb o Solivella.

Altres espais d’interès

El Museu i Forn de Vidre de Vimbodí i Poblet, és l’únic museu dedicat al vidre de Catalunya; un espai museístic on veure demostracions en directe de la tècnica tradicional del vidre bufat a càrrec d’un mestre vidrier. Tot un recorregut per conèixer l’origen del vidre, la seva història i la importància d’aquest material al municipi, alhora que permet adquirir peces acabades d’elaborar a la botiga del mateix museu.

També entre la riquesa patrimonial i museística de la comarca, destaca el Museu del Vi i celler modernista de l’Espluga de Francolí. Un dels primers exponents dels cellers modernistes a tot el país, obra de l’arquitecte Pere Domènech, on podrem conèixer la història del cultiu de la vinya i l’elaboració del vi.

Ruta en un bosc
Hi ha 25 quilòmetres fins a qualsevol dels monestirs de la Ruta del Cister. | Joan López


Més enllà del patrimoni, la Conca de Barberà és cruïlla de camins, de rutes i senders que travessen el seu entorn rural, connectant pobles, monestirs i espais naturals.  Un territori adaptat per a fer excursions i passejades a peu o en BTT de tots els nivells i extensions. La Ruta del Cister, el Camí de les Terres del Gaià i la ruta de Tarragona a Sant Magí de la Brufaganya en són les més emblemàtiques.