Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Paissatge de Vila de Conesa

Turisme rural a la Conca de Barberà

Montblanc i la seva Setmana Medieval de Sant Jordi són el reclam més conegut de la comarca

Terra rural i tranquil·la, però ben comunicada i amb una bona oferta cultural, patrimonial i de serveis, la Conca de Barberà és una gran destinació, tant per a fer-hi escapades puntuals, com per passar-hi uns dies tot gaudint de totes les possibilitats que ofereix.

Sant Jordi, patrimoni medieval i coves ancestrals

Sense cap mena de dubte, Montblanc i la seva Setmana Medieval de Sant Jordi són, merescudament, el reclam més conegut d’una comarca, que tanmateix, guarda tresors patrimonials i naturals que van molt més enllà de la seva capital.

1. Com arribar a la Conca de Barberà

Cruïlla de camins històrica entre Tarragona, Lleida i Barcelona, la Conca de Barberà, manté unes bones comunicacions amb les tres capitals catalanes; especialment a través de la seva capital, Montblanc, que aglutina el pas de les vies principals.

D’aquesta manera, si venim de la resta del Camp de Tarragona, o de les Terres de l’Ebre, la millor opció serà utilitzar l’N-240, la T-11 o l’A-27 segons ens convingui. En cas de venir de Lleida, tant l’autopista AP-2, com l’N-240 són opcions igual de bones. Mentre que si venim de Barcelona i per extensió, Girona, la millor opció és utilitzar l’autopista AP-7 fins a poder connectar amb l’AP-2, que ens portarà directament fins a Montblanc.

Mapa Conca de Barberà
Principals vies de la Conca de Barberà | Enciclopèdia Catalana

 

Per aquells que s'atansin a la comarca des de la Catalunya Central, o de la veïna comarca de l’Urgell, la millor opció és arribar fins a Tàrrega a través de la C-25 o l’autovia A-2, i llavors agafar la C-14 que connecta novament amb la capital de la Conca.

En l’àmbit del transport públic, la comarca compta amb comunicacions ferroviàries, amb estacions a Vilaverd, Montblanc, l’Espluga de Francolí i Vimbodí. Unes estacions, que a excepció de Vilaverd i Vimbodí, compten amb parades regulars dels trens provinents de Tarragona, Lleida, Barcelona, Valls i Reus.

Pel que fa al servei d’autobusos, diverses empreses connecten Montblanc, tant amb les poblacions de la mateixa comarca i les capitals de les comarques veïnes, com amb Lleida, Tarragona i Barcelona.

2. Quan anar a la Conca de Barberà

La tranquil·litat rural de la Conca, juntament amb el patrimoni dels seus pobles d’aspecte medieval i les bones comunicacions per anar-hi a passar un cap de setmana, la converteixen en un destí atractiu durant tot l’any.

Ermita dels Sants Metges
L'ermita dels Sants Metges a Sarral | Ajuntament de Sarral

Tanmateix, és molt recomanable estar atent a les diferents fires i festes que ofereixen Montblanc i la resta de poblacions conquenques, essent un valor afegit indiscutible per a tot visitant.

La més destacada és la Setmana Medieval de Sant Jordi, a la vila ducal; si bé també són d’especial interès l’Aplec a l’Ermita dels Sants Metges, celebrat al juny a Sarral; la Festa de la Verema de l’Espluga de Francolí, que se celebra el darrer cap de setmana d’agost; la Festa de la Mare de Déu dels Torrents  de Vimbodí, que té lloc el 8 de setembre; la Festa del Sagrat Cor de Solivella, el 9 de setembre; o la Festa de la Castanyada a Vilanova de Prades.

3. Allotjar-se a la Conca de Barberà

Tot i no ser una comarca plenament turística, l’esforç dels diferents pobles en ampliar la seva oferta cultural i d’activitats, juntament amb la bellesa intrínseca del seu patrimoni i entorn rural, han desencadenat en la proliferació de tota mena d’allotjaments de qualitat.

D’aquesta manera, segons les necessitats i gustos de cadascú,  la Conca de Barberà ofereix des d’hotels i hostals, a apartaments turístics, cases rurals, albergs, càmpings, refugis i cases de colònies. Una oferta diversa i dispersa en els diferents municipis que els converteixen a tots ells en punts de partida ideals per a descobrir cada racó de la comarca.

4. Gastronomia de la Conca de Barberà

La cuina de la Conca de Barberà és característica d’una comarca rural i d’interior, on la importància de la vinya, reconeguda en la Denominació d’Origen Conca de Barberà, es veu acompanyada de productes locals com  les castanyes de Vilanova de Prades, el formatge de l’Albió, els alls de Belltall, el romesco de Santa Coloma de Queralt, els carquinyolis de l’Espluga de Francolí, i en general, raïm, hortalisses, olives, caragols, safrà, coques de recapte i embotits de grandíssima qualitat.

Carquinyolis de l'Espluga de Francolí
Carquinyolis de l'Espluga de Francolí | Turisme Conca de Barberà

Els plats més característics de la comarca, són la coca d’espinacs, les carxofes amb pernil, l’arròs de conill, el bacallà amb carabassó, la caldereta de conill, la perdiu xopada, el pollastre amb samfaina, l’ànec amb vi negre, el xai guisat o les prunes al vi.

Mentre que els dolços més llaminers, a més dels carquinyolis, són els canonets de crema, els merlets i els montblanquins (ametlles recobertes de pasta dolça), les melmelades de Guialmons, la mel de Vilaverd o les orelletes de Solivella.