Les poblacions, paratges i l’impressionant conjunt patrimonial de què disposa la comarca de Les Garrigues, la converteixen en un lloc singular on anar a passar una bona temporada, o fer-hi petites escapades per anar-la descobrint de mica en mica.
Patrimoni ancestral en un entorn rural
Tot i ser una de les comarques més desconegudes del territori, Les Garrigues compta amb una àmplia oferta d’allotjaments rurals de qualitat, des d’on podreu començar tota mena de rutes per descobrir el patrimoni amagat dels nostres ancestres; o simplement gaudir de la tranquil·litat d’un paratge únic, amb racons de naturalesa singulars i molta gastronomia de qualitat.
En aquest article parlem d’estades, allotjaments, transports i gastronomia per fer turisme de qualitat a les Garrigues.
Com arribar a Les Garrigues?
Les Garrigues ha estat des de temps immemorials una cruïlla de camins entre el Camp de Tarragona, Ponent i les Terres de l’Ebre; un fet que li ha comportat unes bones comunicacions en la xarxa viària, molt especialment, en la seva part oriental.
D’aquesta manera, la comarca compta amb dues vies principals: L’autopista AP-2, que connecta Lleida amb Barcelona; I la nacional N-240, que connecta Tarragona amb la capital del Segrià.
Si busquem l’accés des de la Ribera d’Ebre, cal valorar a quin punt de les Garrigues ens dirigim, ja que potser valdrà la pena agafar la C-12 direcció Lleida fins a trobar l’N-240, abans d’agafar carreteres locals que tot i estar en bon estat, poden allargar el viatge.
Si venim de la Catalunya Central o del Nord de Catalunya, la millor opció és aprofitar la bona comunicació viària de la ciutat de Lleida, apropant-nos a l’autovia A-2 fins a l’altura de Bellpuig o Mollerussa, si venim del nord-est; o arribar directament fins a la capital del Segrià si venim de l’extrem occidental del país.
A més a més de les carreteres, la comarca de les Garrigues compta amb una bona comunicació ferroviària, amb dues línies de RENFE amb parada a les estacions de Juneda, Les Borges Blanques, La Floresta i Vinaixa. Un fet que, una vegada més, millora si utilitzem la xarxa ferroviària de Lleida, que permetrà accedir al territori des de moltes més ubicacions.
D’altra banda, les Borges Blanques compta amb connexions diàries d’autobús amb Tarragona i Lleida, i diverses connexions internes entre poblacions de la comarca.
Quan anar a Les Garrigues?
Pel seu valor patrimonial, cultural, gastronòmic i paisatgístic, Les Garrigues es poden visitar en qualsevol època de l’any, si bé cal tenir en compte l’amplitud tèrmica característica d’aquest territori de ponent. A l’estiu les temperatures molt elevades del dia deixaran pas a nits fresques, ideals per aquells costaners que pateixin la calor nocturna; mentre que a l’hivern, les glaçades i la boira solen ser habituals, però aporten un atractiu més a l’hora de recórrer els paratges de la comarca.
D’altra banda, és bona pensada estar atent al calendari de les nombroses festes majors, fires i mercats que s’esdevenen als diferents pobles de la comarca. Destaquen especialment la Nit de foc dels Vilars, a Arbeca; la Recreació dels bombardejos de la guerra civil de la Granadella; la Fira de les Garrigues i de l’Oli a les Borges Blanques; la Fira Heroica de Fulleda; la Festa de la Rosa del safrà a Cervià de les Garrigues; el Mercat medieval del Duc d’Arbeca; o entre molts d’altres, la Trobada de gegants, grallers i correfocs de les Borges Blanques.
Tot un calendari festiu rellevant, que dona un valor afegit a una comarca que de per si ja és interessant de visitar.
Allotjar-se a Les Garrigues
Les Garrigues consta d’una bona oferta d’allotjaments de tota mena a la majoria de municipis de la comarca; des de petits hotels i hostals, a apartaments, cases rurals i fins i tot, un castell.
Una oportunitat de gaudir del silenci, els cels estrellats i l’entorn medieval, on qualsevol opció és bona com a punt de partida de les nombroses rutes, passejades i excursions per descobrir tots els racons de la comarca.
D’aquesta manera, doncs, destaquen allotjaments com el Castell de la Floresta, El Pati a Tarrés, Ca la Ganxeta a l’Albi, Cal Bassó a Arbeca, La Roca del Castell a Cervià de les Garrigues, Cal Botifarra al Vilosell o, per als més aventurers, Camí de Llops, la nova i única zona d’acampada de tota la comarca, situada també al municipi del Vilosell i la millor oportunitat de fondre’s amb la natura en tota la seva esplendor.
Gastronomia de Les Garrigues
Les Garrigues posseeixen doncs una gastronomia rica i variada on, sense cap mena de dubte, l’Oli Verge Extra és el producte més nostrat de la comarca; un producte d’excel·lentíssima qualitat que podem trobar en les nombroses fires de l’oli que es fan al territori.
A més, garriguenques i garriguencs poden presumir de productes únics i de gran qualitat, com són el pa de ronyó, o les orelletes, un dolç típic de festa major i que avui en dia podem trobar a la majoria de fleques.
Comarca lligada a la terra, les ametlles, la fruita dolça i la mel són presents a totes les taules, mentre que els seus plats característics són l’olla barrejada i l’escudella per combatre el fred de l’hivern, i plats com les faves i els cargols bullits amb allioli i la botifarra negra o cansalada amb fesols. Destaca especialment la cassola de tros, una tradició gastronòmica popular al voltant de la qual se celebren festes i concursos.
Pel que fa als restaurants de la comarca, la majoria presenten productes d’excel·lentíssima qualitat, sent presents a gairebé totes les poblacions. Destaquen el restaurant Ca la Margarida de l’Albi, El Castell de La Floresta, La Placeta d’Arbeca, La Garbinada de Granyena, l’Hostal Benet de les Borges Blanques, El Drac dels Omellons, El Sindicat de Tarrés, Els Fogons de la Carme a Cervià, o la Masia Les Garrigues a les Borges Blanques.
Més notícies: