La comarca de l’Alt Camp presenta un paisatge rural mil·lenari, vestigis medievals de gran valor patrimonial i tresors naturals amagats. Un territori vetllat per la seva capital que guarda majestuosa el folklore i la manera de ser del Camp.
Valls
Fundada al segle XII, i sota el paraigua de l’Arquebisbat de Tarragona des del segle XIV, la capital de l’Alt Camp s’erigí com la ciutat més important i aglutinadora d’un territori que de iure es dividia en diferents jurisdiccions senyorials i eclesiàstiques.
Capital de comarca des del 1936, Valls conserva un conjunt patrimonial de gran rellevància i interès turístic, on destaquen especialment l’església de Sant Joan i el seu campanar, el més alt del Principat de Catalunya, els carrers i places del Barri Antic, el Call Jueu o la Capella del Roser, característica per les seves rajoles vidriades.
Nogensmenys, com les altres capitals del Camp de Tarragona, la capital de l’Alt Camp presenta un patrimoni immaterial d’allò més ric, on la singularitat de poder presumir de ser el bressol dels castells i dels calçots es fa evident en el conjunt de les seves fires i festes majors. Sant Joan, Santa Úrsula, les Festes Decennals, el Firagost o la Gran Festa de la Calçotada, són cites ineludibles al calendari de vallencs i forans.
El monestir de Santes Creus
Fundat el 1160 per monjos occitans de l’orde del Cister, el monestir de Santes Creus esdevingué, juntament amb els monestirs veïns de Poblet i Vallbona de les Monges, un dels eixos vertebradors de la feudalització del territori, punta de llança de la preeminència de l’església al país, i seu espiritual de grans llinatges i reis del Casal de Barcelona.
Tot i les destrosses patides al llarg del segle XIX, com a conseqüència de la desamortització i el seu ús com a presó, el Monestir de Santes Creus ha conservat fins als nostres dies la bellesa del seu estil romanicogòtic. Un espai de gran valor patrimonial, que a més, s’acompanya de visites guiades i teatralitzades que transporten els visitants a la vida monàstica i senyorial de l’Edat Mitjana.
Les valls del Glorieta i el Brugent
Les valls dels rius Glorieta i el Brugent, ambdós afluents del Francolí, doten d’un entorn natural únic el sector occidental de l’Alt Camp. Uns espais on la vegetació i la fauna s’envalenteixen, i a través de l’aigua, connecten les muntanyes de Prades amb la plana tarragonina; retrobant passos amagats, camins empedrats, antics masos i molins, a més de turons i cingles que ens permeten gaudir de vistes panoràmiques sobre el Camp.
En aquest triangle d’aigua i natura conformat pels termes d’Alcover, Mont-ral i la Riba, trobem tot de rutes senyalitzades per practicar el senderisme i descobrir els tresors amagats del Niu de l’Àliga, les Fonts del Glorieta, o el Toll de l’Olla.
Alcover
Vila Medieval de topònim sarraí, Alcover fou una de les poblacions més importants dels dominis de l’arquebisbe de Tarragona. Un terme que s’aixecà amb tossuderia dels nombrosos assalts i saquejos que li provocaren guerres i bandolers per igual.
Avui en dia, Alcover conserva un casc antic d’aspecte plenament medieval, amb carrers empedrats, places porticades, fons, esglésies i els portals i torres de les antigues muralles. Un indret sorprenent amb un patrimoni que s’estén des del romànic (segle XII) al barroc (segle XVII).
Són d’especial interès la Plaça Nova, la Plaça del Portal, la Casa de la Vila, l’Abadia, Ca Cosme, els portals de Sant Miqueli la Saura, les ruïnes de l’Església Vella, i l’Església Nova. Mentre que, en l’àmbit immaterial, destaca per la seva singularitat la Fira de Bandolers, celebrada el 2n cap de setmana d’octubre de cada any.
Altres espais d’interès
Farena és un dels pobles més interessants de l’Alt Camp; gairebé deshabitat, però restaurat i ben arreglat, conserva l’encant de cases i carrers completament empedrats, on els cotxes no tenen cabuda. Un indret de gran bellesa, tranquil·litat i entorn natural envejable que no deixarà ningú indiferent.
Per la seva banda, la cooperativa de Nulles, esdevé un dels elements modernistes més característics del Camp de Tarragona. Un clam al vi i a la terra convertit en tota una catedral que acull tota mena d’experiències vinícoles; des de visites i tasts, a rutes en carro entre les vinyes.
També modernista és el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, obra del deixeble de Gaudí, Josep Maria Jujol, l’església esdevé el millor homenatge tant a les muntanyes de Montserrat com al mateix monestir, un element singular i sorprenent per a tot visitant.