Cotxes

Els concessionaris parlen clar: si tens un d'aquests cotxes, estàs de sort

Coneix els vehicles de segona mà que mantenen el seu valor inicial amb el pas del temps

Fer el pas de vendre el teu cotxe pot resultar més complicat del que sembla. I és que veure els baixos preus que els concessionaris estan disposats a pagar és molt desmoralitzant. No obstant això, hi ha alguns models que mantenen millor la seva taxació que altres.

És totalment normal i inevitable que els automòbils perdin valor amb el pas del temps. L'ús freqüent del vehicle, el desgast de peces, l'exposició als diferents climes i els canvis de temperatura són alguns dels factors que influeixen en el deteriorament.

Així doncs, des del moment que surten del concessionari, és impossible mantenir el seu valor intacte per molt que ens esforcem. En concret, la seva taxació disminueix un 10% al primer minut en què comença a circular, segons les dades publicades per l'empresa de valoració de vehicles, 'Carfax'.

El sorprenent valor que perd un cotxe nou en 5 anys

És important tenir en compte el primer any de vida del cotxe, ja que es tracta del període en què acostuma a devaluar-ne més la taxació. Tanmateix, això també dependrà del tipus de vehicle, el model i les seves característiques, entre altres aspectes.

Cotxes
El valor d'un vehicle disminueix automàticament un 10% des del primer minut on comença a circular | Getty Images

Tal com exposa 'Carfax', durant els primers quatre anys de funcionament els vehicles es deprecien entre un 15% i un 25% de manera anual. Així mateix, l'empresa afirma que «un cotxe nou perd, de mitjana, el 60% del valor total en els primers cinc anys».

Tot i això, aquestes xifres poden variar en funció del context socioeconòmic en què es trobi el país. Cal destacar que el preu també va directament lligat a l'oferta i la demanda i, en alguns casos, la devaluació es pot tornar subjectiva.

Ara, els vehicles de segona mà es paguen millor

La crisi social i econòmica que estem travessant ha provocat un alentiment de la devaluació dels vehicles. I és que, segons un estudi realitzat per iSeeCars, actualment els cotxes retenen més valor del que tenen realment.

L'empresa internacional, especialista en cotxes de segona mà, ha analitzat més de tres milions de cotxes usats, entre tres i cinc anys de vida, que s'han venut aquest 2022.

Imatge de diversos cotxes de la marca Land Rover
El context socioeconòmic actual ha provocat un alentiment de la depreciació dels vehicles | Getty Images

Els resultats de l'estudi determinen que els automòbils de menys de 5 anys han perdut únicament el 33,3% del seu valor. Es tracta d'un percentatge molt baix, tenint en compte que la mitjana sol equivaldre a un 60%.

Els cotxes que menys es revaloren amb el temps

Tot i això, com s'ha comentat, no tots els vehicles tendeixen a depreciar-se de la mateixa manera. Hi ha turismes que es desgasten menys que altres i que, per tant, mantenen una taxació millor amb el pas del temps. Al seu estudi, ISeeCars recull els deu models que més han conservat el seu valor durant els primers cinc anys.

1. Jeep Wrangler: la millor opció

El tot terreny Jeep Wrangler es posiciona com el cotxe que menys es devalua amb el temps. Segons l'anàlisi d'iSeeCars, la depreciació mitjana de 5 anys és només del 7,3%. El segueix el mateix model de quatre portes, el Jeep Wrangler Unlimited, amb una disminució del valor equivalent a un 8,7%.

2. Els cotxes esportius més revaloritzats

Al top 3 hi ha el Porsche 911, el model més car que apareix al rànquing d'iSeeCars. La seva depreciació en cinc anys ha estat del 14,6%.
No obstant això, no és l'únic model esportiu que es deixa veure al llistat.

Autopista
El valor dels cotxes esportius ha augmentat per la seva alta demanda durant la pandèmia | Getty Images

El Ford Mustang, el Subaru BRZ i el Chevrolet Camaro també formen part del grup de cotxes que menys es desvaloritzen amb el temps. El valor d'aquests vehicles ha disminuït un 19,4%, un 18,2% i un 20,2%, respectivament.

Segons l'analista executiu d'iSeeCars, Karl Brauer, la revaloració dels cotxes esportius és deguda a la seva gran demanda durant la pandèmia. Els preus d'aquests models van augmentar i el valor inicial es va mantenir, fins i tot, quan es van aixecar les restriccions.

3. Altres vehicles: els més populars i venuts

La resta de cotxes que complementen la llista d'iSeeCars coincideixen amb alguns dels models més populars i venuts. Aquests són el Toyota Corolla (amb una depreciació del 19,8%), el Nissan Versa (19,9%), l'Honda Civic (16,3%) i el Toyota Tacoma (14,9%).

«Els alts preus de la gasolina sempre desplacen la demanda cap a vehicles més eficients en combustible, cosa que augmenta la retenció de valor d'aquests models», detalla Brauer.