Com gairebé tots els professionals sanitaris, Joan Ramon Villalbí, president de la 'Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària', desconeix com serà l'evolució del coronavirus: «No podem contestar, cal seguir observant com evolucionen les dades», recalca el metge al diari 'El Español'. El posicionament de l'entitat aclareix que estem «davant l'evolució de l'epidèmia de coronavirus i l'abordatge d'una segona fase en el seu control».
«Està disminuint el nombre de morts, tot i que segueixen havent-n'hi molts», comenta el doctor Villalbí. En el document s'exposa que aquesta reducció s'ha aconseguit «amb un cost terrible, enfocat en l'economia general i la familiar, a part de la suspensió d'activitats educatives i tota la restricció que comporta a les nostres llibertats personals», afegeix el doctor.
El metge afirma que quan es relaxi el confinament «la dinàmica de transmissió es podria rellançar i, amb ella, l'epidèmia. Mentre la majoria de la població no estigui immunitzada, aquesta és la realitat», informa.
El document afirma que no podem esperar que arribi una vacuna. Per això, la 'SESPAS' estableix unes condicions prèvies «per poder avançar cap a una segona fase». Una d'elles és el descens sostingut, encara que sempre cal estar pendents de nous repunts. Villalbí aclareix que aquests no serien els dels anomenats «dimarts negres» del coronavirus, sinó una cosa que caldria anar estudiant «setmana rere setmana».
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Capacitat de restaurar el sistema sanitari
A més, una altra condició prèvia seria la capacitat de restaurar la capacitat del sistema sanitari per atendre els altres problemes de salut de les persones, «actualment postergades. És desitjable reprendre l'activitat habitual en el sector hospitalari i d'atenció primària», diu el document. «S'han tancat centres d'atenció primària i s'hauran de recuperar perquè hi hagi més dedicats a seguir als casos positius i buscar els seus contactes», comenta Villalbí.
La tercera condició és «explicar a la població que les decisions es prenen en condicions de certa incertesa. Als polítics els costa assumir», assenyala Villalbí. «S'exigeix infal·libilitat pontifical», comenta.