Imatge d'uns quants cotxes circulant per Madrid

Els conductors que podrien perdre el carnet de conduir per una nova normativa

Segons la DGT, més de 250.000 conductors van ser sancionats a Espanya, encara que molts van quedar impunes

La conducció és un aspecte fonamental a la societat moderna, ja que permet el desplaçament eficient de persones i mercaderies per carreteres. Per garantir un trànsit segur i ordenat, és vital comptar amb normatives que regulin i estableixin regles clares per a tots els usuaris de la via.

Aquestes normes són indispensables per evitar el caos a les carreteres i reduir els riscos d'accidents de trànsit. A més, aquestes fomenten la responsabilitat individual i col·lectiva en establir límits de velocitat, senyals de trànsit i regles de prioritat, entre altres coses. Això contribueix a reduir la incertesa i millorar la convivència a les carreteres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Així mateix, la normativa de circulació proporciona un marc legal que permet sancionar aquells que incompleixen les regles establertes, amb l'objectiu de dissuadir els conductors de cometre infraccions de trànsit i promoure conductes segures i responsables.

Aquestes regles busquen minimitzar els riscos i prevenir accidents, establint mesures com l'ús obligatori del cinturó de seguretat, la prohibició de conduir sota els efectes de l'alcohol o les substàncies estupefaents i l'obligació de respectar les normes d'avançament i distància de seguretat. Això contribueix a salvar vides i reduir lesions greus, entre d'altres.

Imatge de diversos cotxes aparcats a la zona blanca
Les normes de circulació, vitals per a la seguretat viària | Getty Images

El que es fa a un altre país es queda en aquest país

Les normes de circulació serveixen per regular el trànsit, com ja hem comentat. Tot i això, es dona la circumstància que quan se circula fora del país d'origen la gran majoria dels conductors no arriben a ser multats.

Això passa per dos motius: o bé perquè resulta complicat identificar el conductor, quan aquest està de vacances durant un breu període o de pas per aquest país o bé perquè, tot i ser identificat, no paga la sanció.

Segons dades aportades per la mateixa Unió Europea, el 40% de les multes als conductors no residents queden sense cap efecte, cosa que dona a aquests conductors una sensació d'impunitat quan circulen per altres països estats membre.

A Espanya, per exemple, encara que van ser sancionats 250.000 persones a l'últim any segons la DGT, molts dels expedients sancionadors no han estat rebuts pels infractors.

Foto d'una mà posant una multa a un cotxe
La UE, disposada a que les sancions no quedin impunes | GETTY IMAGES

La UE amenaça de retirar el carnet de conduir els conductors

Davant d'aquesta situació de suposada impunitat, la Comissió Europea ha proposat que una infracció greu que suposi la retirada del carnet de conduir sigui efectiva a tots els països membres de la Unió Europea.

D'aquesta manera, si un conductor ha estat sancionat amb la suspensió del carnet per més d'un mes en algun dels països membres, no podrà conduir a cap territori a la Unió Europea. És a dir, qualsevol sanció greu que impliqui la retirada del carnet serà efectiva a la Unió Europea.

Brussel·les proposa que quan les autoritats d'un estat de la Unió Europea imposin la suspensió del permís de conduir per més d'un mes a un infractor no resident, aquesta sanció es comuniqui immediatament a les autoritats del país emissor del carnet, perquè també apliquin la mateixa sanció.

Tot i això, s'estableixen situacions en què es permetrà no aplicar la suspensió del permís de conduir si la infracció comesa pel conductor no té la mateixa repercussió al país on es va emetre el seu carnet.