Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ordinador

Un conegut banc estatal envia un missatge d'alerta a milers de clients

Aquesta famosa entitat intenta evitar que estafin els seus clients

Cada cop cal estar més pendents. Les estafes estan a l'ordre del dia i els ciberdelinqüents coneixen una gran quantitat de maneres d'enganyar-te per acabar tenint accés a les teves dades.

I tenir-hi accés dona lloc al fet que puguin entrar dins del teu compte bancari. És a dir, pots veure com, d'un moment a un altre, perds tots els teus estalvis. Per això, els bancs sempre estan alerta.

En aquest cas, ha estat un reconegut banc estatal el que ha llançat un seriós avís a milers de clients pel que fa a les estafes. I és que, seguint els seus consells, pots evitar caure en una de les estafes més famoses dels últims temps.

Aquest és l'avís de Kutxabank als seus clients

Kutxabank ha volgut ser clar. En cas que rebis un SMS, un email o un WhatsApp en nom del banc, has d'anar amb compte. Sobretot si et diuen que el teu compte o les teves targetes seran o han estat bloquejades.

Una altra de les maneres que intentin estafar-te és informant-te que s'ha detectat un intent de connexió al teu compte des d'un altre dispositiu. En la majoria dels casos, el més probable és que es tracti d'una suplantació d'identitat o phishing.

Foto d'una persona rebent un correu amb un telèfon mòvil a la mà i un ordinador portàtil.
La suplantació d'identitat o el 'phishing' estan a l'ordre del dia. | Getty Images
 

En aquest cas, el problema és que, el més probable, és que aquest missatge no provingui del teu banc, sinó dels ciberdelinqüents. Quan punxes els enllaços que t'envien també estaràs permetent que accedeixin als teus diners i et poden treure tot el que tens.

Les recomanacions de Kutxabank per evitar aquestes estafes

De cara a intentar evitar que els seus clients caiguin en aquest tipus d'estafes, que estan més de moda que mai, des de Kutxabank han publicat una sèrie de recomanacions.

1. Compte amb els mitjans electrònics

Des de l'entitat bancària indiquen que, si fas servir mitjans en línia per gestionar els teus comptes o per pagar, has d'estar atent. A més, ho has de fer a través de mitjans oficials i descarregar les aplicacions adequades.

2. No donis mai la teva clau

El banc mai no sol·licitarà la teva clau per cap d'aquests mitjans. A més, també has de tenir en compte que no has de facilitar mai tampoc una clau de confirmació a operacions per a un tercer ni per telèfon, email, SMS o altres mitjans.

3. Ves amb compte amb els SMS

De vegades, els SMS poden tenir un origen conegut i estar dins del mateix fil que s'ha creat quan els envia el teu banc. No obstant això, sempre has d'anar amb compte, ja que pots estar exposant-te a ser una víctima més del phishing.

4. Verifica els missatges

Una cosa cada vegada més comuna és rebre al telèfon una clau de confirmació. Abans d'acceptar-la, revisa que totes les dades són correctes i que s'indica l'import que confirmaràs o l'operació que has de fer.

Foto de la mà d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Seguir els consells de Kutxabank és vital per evitar estafes. | Getty Images
 

5. Sospita sempre

Una de les maneres d'evitar caure en aquest tipus d'estafes és sospitant de tots els missatges que t'arribin. Sobretot, com indicàvem a dalt, d'aquells que diuen que els teus comptes han estat bloquejats. El més probable és que es tracti d'un intent de suplantació d'identitat.

6. Què fer amb Bizum

Bizum és la forma de pagament preferida per la seva rapidesa. No obstant això, has de vigilar amb l'operació que faràs, si pagar o rebre el pagament. Comprova sempre totes les dades en tots dos casos abans de fer o acceptar qualsevol cosa.

7. No facis servir dispositius públics

A l'hora d'accedir a aplicacions amb les teves dades personals, el millor serà no fer-ho a través d'ordinadors públics, com pot ser a locutoris, biblioteques, etc. Tampoc no hi facis compres per Internet, ja que poden tenir virus.

8. Compte amb els dispositius externs

Una altra de les recomanacions de Kutxabank té a veure amb els dispositius externs. No connectis el teu equip a cap dispositiu extern l'origen del qual sigui desconegut, com poden ser els pendrives. Abans de fer-ho, a més, els has d'analitzar fent servir un antivirus per comprovar-ho tot.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp