Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'una dona traient diners d'un caixer de CaixaBank.

Si has de treure diners del caixer, pren nota: les comissions que et faran pagar

Quines comissions cobren realment els bancs quan traiem diners a altres entitats bancàries?

Cada euro, lliura, corona, ruble, dòlar o ien és, per descomptat, la riquesa d'algú, però alhora també és el deute d'algú.Un consumidor que porta un bitllet a la seva cartera difícilment se sent un deutor, però el banc central deu el bitllet al propietari del bitllet.

 

Un dipòsit bancari, d'altra banda, és el deute del banc amb el client.Els diners es creen especialment quan algú demana un préstec i la major part dels diners són deutes dels bancs amb el públic.

 

Quan un banc atorga un préstec, tant els passius com els comptes per cobrar creixen.El banc que atorga el préstec pren la signatura del client al pagaré i registra aquest rebut als seus fons.

 

Com funcionen els bancs?

 

Però el préstec només s'ha pres quan s'ha registrat el dipòsit corresponent al compte del client. Per això, els deutes del banc també augmenten, cosa que implica al seu torn un augment en la quantitat de diners. Així, el client nota que el saldo del seu compte bancari ha augmentat i té més diners que un moment abans.

 

Quan el client paga el seu préstec, ha d'arreglar la quantitat necessària per al seu compte en algun lloc.En el moment del reemborsament, tant els deutes com els comptes a cobrar s'esborren dels llibres del banc.

 

Caixer
És important saber com funcionen els bancs per no tenir problemes | Getty Images

 

A la pràctica, es cancel·la una mica més dels deutes del banc del compte del client que la suma original del préstec.Per què? Perquè el banc cobra interessos i, sovint, algunes tarifes sobre els préstecs que atorga. Però, què passa amb el nostre compte bancari? I, més concretament, quan retirem diners a altres bancs?

 

Tots tenim almenys un compte bancari

 

Avui dia, si ens trobem en un país plenament desenvolupat, el fet de tenir un compte bancari ha esdevingut gairebé una obligació.Per exemple, és fonamental disposar d'un compte bancari per rebre una transferència, cobrar la nòmina...

 

També per rebre la pensió o l'atur… i fins i tot per pagar els rebuts dels subministraments més bàsics.D'acord amb les estadístiques, als països més desenvolupats (cosa que inclou, per exemple, Europa o Amèrica del Nord), s'estima que el 90% de la població disposa d'un compte bancari.

En altres països, fins i tot, el cent per cent de la població disposa almenys d'un compte corrent a nom seu. És el que, sorprenentment, passa a Alemanya o al Regne Unit.A França, per exemple, arriba al 99%. I a Itàlia aquesta xifra supera el 97%.

 

Quines comissions cobren els bancs quan traiem diners?

 

És molt habitual que la majoria dels bancs no ens cobrin comissions per treure diners a través dels seus caixers automàtics.Tot i això, no passa el mateix quan aquesta retirada de diners la realitzem a partir d'un caixer extern. És a dir, a partir d‟un caixer d‟una altra entitat bancària diferent.

 

Foto d'una persona traient diners d'un caixer.
Avui dia, treure diners d'un caixer és molt usual  | Getty Images

 

La pregunta és, de quines quantitats estem parlant concretament? Bé, tot dependrà del banc. De fet, el més habitual és que el càrrec variï entre els 75 cèntims fins als 2 euros com a màxim.

 

Fins i tot encara que es cobri una comissió determinada, algunes entitats disposen d'acords entre ells amb la finalitat de reduir al màxim aquesta quantitat.És el que passa, per exemple, amb l'acord entre Euro 6000, Sabadell i ING, que tenen una comissió de només 65 cèntims.

 

En el cas dels bancs digitals, també tendeix a ser habitual que no cobrin cap mena de comissió.Com veiem, és preferible consultar abans de quant seria la comissió per assegurar-nos si la quantitat és molt elevada o no. I és que, en cas de ser elevada, és preferible esperar una mica i anar directament al banc de la nostra entitat per fer aquesta retirada de diners.

 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp