Un agent dels Mossos d'Esquadra aturant un cotxe que vol accedir a Ripoll pel confinament perimetral

Del confinament municipal al comarcal: un conseller hi posa data

El relaxament de les mesures ajudarà en especial les estacions d'esquí


El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha dit que confia que a finals de mes es puguin relaxar les restriccions de mobilitat contra la Covid-19 i puguin passar a ser comarcals, almenys, de dilluns a divendres. El conseller ha dit que amb aquesta mesura es podria portar a terme l'Esport Blanc Escolar o altres activitats escolars a les estacions d'esquí, sempre de manera controlada.

Tremosa ha explicat que les estacions d'esquí segueixen obertes, tot i que el públic potencial que aquests dies és molt reduït, per mantenir els llocs de treball i seguir amb el funcionament ordinari de l'estació, i per no passar un any «en blanc». De visita a l'estació d'esquí de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, ha destacat el bon funcionament de totes les mesures aplicades contra la Covid-19, per evitar aglomeracions als remuntadors, a la cafeteria o al restaurant.Tremosa ha recordat que aquest any «és excepcional» i la prioritat del Govern ha estat «salvar les empreses i les estacions d'esquí». Pel que fa a les estacions privades com Baqueira Beret o Masella, ha explicat que la que es troba en una situació més complicada i està «més afectada» és Masella, en haver patit el confinament perimetral de la Cerdanya.El conseller, aprofitant la visita a l'estació de Boí Taüll, ha parlat de les escoles d'esquí i ha recordat que depenen de Presidència i van entrar a la convocatòria d'ajuts publicada al DOG el 7 de gener. D'aquesta manera, s'espera que en trenta dies tinguin aquest ajut econòmic.

Les escoles d'esquí veuen el confinament municipal com una «ruïna»

Les escoles d'esquí de les estacions del Ripollès alerten que el confinament municipal representa la «ruïna» per al negoci perquè no tenen clients. Des d'aquest dijous, tant l'estació de Vall de Núria com Vallter 2000 estan obertes sota mínims i només poden rebre usuaris de Queralbs, amb 188 habitants, i Setcases, amb 170.

La responsable de l'escola d'esquí Vall de Núria explica que aquests dos últims dies no han treballat i no tenen clar si aquest cap de setmana tindran demanda. «Pujarem a l'estació, però potser haurem de tornar a baixar» perquè no hi ha demanda, diu amb preocupació. Reclamen un pla de rescat «real» després del cop dur del confinament comarcal. I diuen que els 7.500 euros d'ajuda del Govern són del tot insuficients.

«Estem amb moviment zero des del confinament municipal». Així ho resumeix el responsable de l'empresa de guies de muntanya i escola d'esquí Guies Nord Sud a Vallter 2000, Jaume Vilà. Després del «cop dur» dels 15 dies de confinament comarcal al Ripollès i la Cerdanya, el tancament municipal per frenar els contagis de la Covid-19 els representa la «ruïna». Per protestar contra el tancament comarcal, van decidir no obrir els primers dies. A finals de desembre van optar per reprendre l'activitat i fer el que es pogués perquè continuava havent-hi molta incertesa. Aquests dies de Nadal han tingut algunes reserves de classes d'esquí i sortides de muntanya que els ha permès tenir una mica d'activitat. Molt per sota, però, del que inicialment tenien previst quan es va obrir la temporada a mitjans de desembre.

«Els dies de Nadal ens podien haver ajudat a mig aguantar el negoci», remarca, i afirma que el 2020 serà un any nefast amb una caiguda de la facturació del 75% respecte de l'any anterior. Des d'aquest dijous, ja no tenen reserves perquè només poden pujar a l'estació els esquiadors de Setcases, on viuen 170 habitants. I temen que el confinament municipal s'allargui més del previst. De fet, aquest mateix dijous el Govern l'ha allargat, de moment, una setmana més. Segons Vilà, «ja han perdut mig gener» i no veuen amb optimisme les següents setmanes. Explica que aquest any han apostat per un equip d'autònoms per poder gestionar millor les aturades i represes d'activitat, però recorda que les despeses fixes hi continuen essent. En aquest sentit, admet que no podran aguantar gaire temps si el Govern no els acompanya amb un pla de rescat «real». 


Creu que l'ajuda anunciada pel Govern de 7.500 euros per les escoles d'esquí de la Cerdanya i el Ripollès és del tot «insuficient». I es pregunta com el Govern pensa «reflotar» les empreses i l'economia del país, si un sector darrere l'altre està patint els estralls de la pandèmia i els tancaments. Segons Vilà, «és un dòmino i cal que rescatin les empreses perquè, si no, el país entrarà en fallida». 


Obrir el cap de setmana sense saber si hi haurà clients

La mateixa situació és la que aquests dies té l'escola d'esquí Vall de Núria d'aquesta estació del Ripollès. La seva propietària, Núria Riu, detalla que aquests dies de Nadal han tingut alguna reserva d'alumnes del Ripollès perquè hi havia el confinament comarcal, però que des de dijous no han obert. Tenen previst obrir aquest dissabte, però no saben si hi haurà clients, donat que l'estació només estarà oberta per als 188 habitants de Queralbs. «Hi pujarem, però potser haurem de tornar a baixar», afirma.Enmig del confinament municipal, tenen esperances de poder reprendre els cursets amb alumnes del Ripollès tot i que de moment el Govern ja ha anunciat una pròrroga de les restriccions.En relació amb l'ajut de 7.500 euros, admet que els permetrà cobrir una petita part de les despeses, però recorda que «aixecar la persiana cada dia» ja comporta uns costos fixos. «I sense els esquiadors de l'àmbit metropolità, això és la ruïna», conclou.