Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020

Els experts ho veuen clar: tornarem al confinament «si la cosa segueix així»

La investigadora del CSIC reconeix estar molt preocupada pels rebrots i fa una crida a tota la població

Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020
Salut eleva a deu els casos confirmats de coronavirus a l'escorxador d'Avinyó | CatalunyaDiari

Ens trobem en un dels moments més crítics  per decidir el futur de la pandèmia a Espanya, els rebrots s'estan expandint per tot l'Estat. Ara, una de les expertes més prestigioses, Margarida de la Vall, ha fet un ampli repàs al moment actual. La científica ha parlat sobre la situació dels rebrots, la possibilitat d'una segona onada  i un nou confinament.

La investigadora del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarida de la Vall, reconeix que està preocupada pels rebrots i recorda que «la salut està per sobre de tot, un brot no sabem mai quan se'ns anirà de les mans».

«El rebrot depèn de nosaltres, no del virus»

Fa una crida a la població per veure que estem en una situació excepcional i demana que no es trenquin les quarantenes. Posa com a exemple el brot a Lugo: «Estan insistint a anar a votar. I em preocupa perquè no estan sent conscients, els està encegant el moment polític. Que es faci vot per correu o alguna cosa, però que es respecti la quarantena».

Per això la investigadora creu que «la capacitat de pujar a una onada de contagis depèn de nosaltres  més que del virus. El virus es multiplica per tres cada cinc dies, si el deixem circular». En aquest sentit, confia que reaccionarem, i recorda la importància que tots portem mascareta i no ens relaxem: «Quan la gent es relaxi, tindrem problemes».

«Si es col·lapsa Sanitat, ja sabem el que passa»

No obstant això, adverteix que si la situació segueix així, caldrà tornar al confinament: «Si s'estenen els brots caldrà fer-ho. Si mantenim la mobilitat, caldrà anar veient què passa. No hi haurà confinament si tots mantenim els bons costums, però si hi ha masses que no, no hi haurà una altra via».

El missatge de Margarida de la Vall, en aquest sentit, és clar: «Si es col·lapsa la Sanitat altra vegada i no es pot atendre la gent, ja sabem el que passa. Tots ho hem vist. No se'ns poden oblidar els gairebé 30.000 morts».

Trilla diu que el confinament és una opció al Segrià però cal esperar l'evolució del cap de setmana

D'altra banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha insistit que el confinament domiciliari al Segrià  «és una possibilitat» però ha instat a esperar l'evolució de casos durant el cap de setmana per decidir si és necessari. 

«Podríem esperar la primera setmana per veure com van les coses i igual dona una pista més si s'ha de fer, com s'ha de fer o no s'ha de fer», ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Ha afegit que, en tot cas, s'hauria d'optar per l'actuació «més selectiva i quirúrgica». 

El doctor ha afirmat que «clarament» hi ha  transmissió comunitària al Segrià i ha insistit en la necessitat d'aconseguir la traçabilitat de tots els casos per evitar que el sistema torni a patir estrès.

Trilla ha reconegut que el brot del Segrià «amoïna» als epidemiòlegs, especialment quan ja s'ha comprovat que hi ha transmissió comunitària. Tot i això, ha plantejat la possibilitat que en el recompte de casos s'incloguin alguns que es notifiquin ara però que no siguin d'aquests dies.

Més perill davant de l'augment de casos asimptomàtics

Davant del fet que la majoria de casos diagnosticats arreu són asimptomàtics, ha valorat que això és positiu sanitàriament, ja que implica menys tensió  per al sistema sanitari però, per contra, són difícils  de detectar i poden continuarinfectant

El fet que hi hagi més pacients lleus o sense símptomes i menys greus «s'ajusta a la realitat esperable» i no al que passava al març i a l'abril, ja que ha assegurat que majoritàriament és una malaltia lleu.

D'altra banda, ha considerat que els casos que estiguin sortint aquests dies es poden relacionar cada cop menys amb la revetlla de Sant Joan perquè ja fa més de quinze dies d'aquesta celebració. «De moment, la prova de la revetlla l'hem passat amb certa bona nota», ha apuntat.