Els Mossos trenquen el silenci: no han rebut ordres de multar qui no porti mascareta

Només han rebut l'ordre d'avisar a l'infractor en cas que sigui una evidència molt greu

Imatge d'una parella d'agents dels Mossos d'Esquadra fent patrullatge pels carrers de Lleida. Imatge del 19 de maig de 2020.
Els Mossos encara no han rebut ordres per poder multar les persones que incompleixin la normativa | ACN

A partir d'ahir, dijous, va entrar en compliment la nova normativa que obliga el fet d'haver de portar mascareta, encara que es vagi sol pel carrer o es puguin mantenir les distàncies de seguretat. En conseqüència, els cossos de seguretat poden començar a multar tot aquell que no ho compleixi. Tot i això, els Mossos d'Esquadra han assegurat que no tenen cap ordre per multar les persones que no compleixin la nova normativa. 

Segons fonts del cos policial han assegurat al 'Diari de Girona', els Mossos han rebut l'ordre d'avisar l'infractor en cas que sigui una situació molt destacada, i que en cas que fos molt greu, s'actuaria i sancionaria, ja que hi ha una normativa que regula aquest fet. 

Salut és l'encarregada de tramitar l'expedient sancionador

Encara que els Mossos d'Esquadra no hagin rebut una ordre que els mani sancionar, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que es va publicar el passat dijous ja incloïa la nova obligació sobre l'ús de mascaretes, és a dir, que els cossos de seguretat — tant Mossos com policia local — ja poden aixecar denúncies en cas de detectar una infracció. Tot i això, serà la conselleria de Salut l'encarregada de tramitar l'expedient sancionador i comunicar la multa. 

Durant l'estat d'alarma, quan també hi havia una normativa establerta, els Mossos d'Esquadra i policies locals van arribar a interposar un total de 140.000 denúncies a totes aquelles persones que no respectaven les restriccions de confinament. Aquests expedients han resultat el triple d'expedients que el Departament d'Interior tramita en un sol any en una situació normal.

No cal dur mascareta a la taula d'una terrassa o a l'interior d'un bar

El Departament de Salut ha informat d'algunes qüestions referents a l'obligatorietat d'ús de la mascareta, com ara que no s'haurà de portar quan s'estigui assegut en una taula d'una terrassa o a l'interior d'un bar o restaurant. Si s'ha d'anar al lavabo o a demanar a la barra sí que s'haurà de dur.

A la feina caldrà també dur-la a menys que s'estigui en un despatx d'ús individual i amb la porta tancada. En feines exteriors, s'haurà de portar si la tasca no implica un gran esforç físic. Com ja es va informar dimecres, no serà obligatòria a la platja o a la piscina, però sí en els trajectes, als vestuaris o guinguetes.

El document, penjat a les xarxes socials, també concreta que no cal portar-la d'excursió, ni tampoc quan es fa esport en un gimnàs, però sí als vestuaris o quan un es mou per les instal·lacions. En establiments turístics no cal dur-la a l'habitació o quan s'està consumint a la taula, però sí en zones comunes. Al càmping no se n'ha de portar a la pròpia parcel·la, a la piscina o quan s'està menjant o bevent.


Comentaris

envia el comentari