Ahir mateix es confirmava que també Portugal i Regne Unit s'uneixen a la mesura estricta ja presa per França i Irlanda de confinar a la població a casa, com a manera de tractar de parar l'avanç descontrolat del coronavirus en cada país. A poc a poc, les dades fan que els països veïns es vegin obligats a optar pel confinament domiciliari com a últim recurs, una cosa que, finalment i seguint els passos de tals països, podria acabar per arribar a Espanya també.
Portugal confina al 70% de la seva població
Amb la corba de contagis disparada i expectatives que continuï creixent, Portugal confinarà al 70% de la seva població a partir del 4 de novembre però no tancarà escoles, establiments comercials ni restaurants.
La mesura va ser adoptada ahir en un consell de ministres extraordinari, en el qual es va decidir aplicar les restriccions als municipis amb més de 240 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, la qual cosa aconsegueix 121 localitats, entre elles Lisboa i Porto.
Els 7,1 milions de ciutadans que resideixen en aquests municipis, d'un país de poc més de 10 milions d'habitants, només hauran de sortir de casa per a activitats imprescindibles, com treballar, anar a centres escolars, fer compres, donar assistència a persones majors o fer exercici a l'aire lliure.
No obstant això, els establiments comercials i els restaurants romandran oberts, encara que hauran de tancar com a màxim a les 22.00 i les 22.30 hores, respectivament.
A més, el teletreball serà obligatori, els esdeveniments i celebracions queden limitats a cinc persones, tret que siguin convivents, i es prohibeixen les fires i mercats.
Aquestes restriccions arriben en un moment en el qual la corba de contagis està disparada a Portugal, que el divendres va registrar xifres rècord d'infeccions (4.656 casos) i morts diàries (40), així com de pacients internats en unitats de vigilància intensiva (275).
Confinament d'un mes a Anglaterra
El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar avui un confinament nacional per a Anglaterra d'un mes de durada, des de dijous que ve fins al 2 de desembre, a causa de les alarmants dades de la pandèmia de la covid-19.
Aquesta mesura, que posa fi a l'estratègia de restriccions locals per la qual havia apostat el Govern conservador britànic, suposarà el tancament obligat dels comerços i negocis no essencials, així com de tota l'hostaleria, encara que escoles i universitats continuaran obertes.
L'anunci de Johnson arriba el mateix dia en què el Regne Unit ha anunciat que ha superat el milió de casos confirmats en laboratori des que va esclatar la pandèmia, amb 21.915 nous positius en les últimes 24 hores que eleven el total a 1.011.660.
No es tractarà, va explicar, d'un confinament tan restrictiu com el de la passada primavera, però sí que implicarà que no es permeti als ciutadans sortir de les seves cases més que per motius d'educació, treball o compres de primera necessitat.
França ja està confinada
França va iniciar aquest divendres un nou confinament nacional per a intentar frenar el coronavirus, una decisió dràstica que va haver de prendre el Govern davant el fracàs d'altres mesures com els tocs de queda regionals. El país va ser el segon d'Europa, després d'Irlanda, a aplicar un nou confinament nacional, que en aquest cas s'estendrà inicialment durant un mes, fins a l'1 de desembre.
França suma ja 36.020 defuncions i 1.282 milions de casos, amb un ritme d'hospitalitzacions i d'ingressos en vigilància intensiva cada vegada més elevat.
Aquest confinament és més suau que el que va viure el país entre març i maig passats. Els ciutadans podran sortir una hora al dia, a un màxim d'un quilòmetre dels seus domicilis, per a passejar o fer esport, i es mantenen obertes guarderies i educació primària i secundària.