Imatge d'una dona que duu mascareta

Ho confirma el Ministeri de Sanitat: Les excepcions que et permetran no portar mascareta

Canvis en la llei anomenada popularment 'nova normalitat' després de l'acord amb les comunitats autònomes

Les mesures restrictives per frenar la pandèmia del coronavirus continuen aixecant polèmica. Sobretot, la referent a l'ús de la mascareta als espais lliures. Fa uns dies, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava que el govern espanyol obligava a dur aquest accessori en espais a l'aire lliure, independentment de la quantitat de gent que hi hagués al teu voltant. Això representava, per exemple, que si et trobaves absolutament sol a la platja o la muntanya (o a més d'1,5 metres de distància de seguretat respecte a la resta de gent), també estaves obligat a portar-la.

Lògicament, aquesta decisió va generar molta polèmica. Fins i tot, alguns experts dubtaven de l'eficàcia d'una mesura tan extrema. Al final, després de les pressions de diversos sectors i també d'altres governs autonòmics en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), des del Ministeri de Sanitat s'ha apostat per fer marxa enrere i permetre que sí que es pugui anar sense màscara en espais oberts com la platja o la muntanya, sempre que es guardin 1,5 metres de distància amb altres grups de persones que siguin «no convivents o assimilats».

Les excepcions que hi haurà per no dur mascareta

A banda d'aquest escenari, l'acord entre el Ministeri de Salut del govern espanyol i les diferents comunitats autònomes també obre la porta a petites excepcions per les quals no caldrà dur aquest element. D'aquesta manera, les mascaretes podràs no portar mascareta quan es realitzi un «esforç físic intens» de caràcter no esportiu, a l'aire lliure i de forma individual, sempre que es mantingui la distància de seguretat d'1,5 metres. 

A més, el document aprovat pel CISNS també assenyalava que no serà obligatori utilitzar mascareta en els períodes de descans abans o després de banyar-se o la pràctica d'esport en el medi aquàtic, en el mateix entorn, durant el bany i durant la pràctica d'esport. Tampoc serà obligatori el seu ús en les activitats de socorrisme o rescat que requereixin accedir en un medi aquàtic i en els períodes estrictament necessaris per menjar o beure als llocs que compten amb autorització.

En canvi, la mascareta sí que serà obligatòria als accessos a les platges, llacs i altres entorns naturals; en els passejos a la platja i altres entorns aquàtics, als vestidors de les piscines públiques i comunitàries, exceptuant les dutxes, i quan s'estigui a l'exterior o interior d'establiments d'hostaleria fora dels períodes necessaris per menjar i beure.