Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Grup de persones en una terrassa a Palamós (24/05/2020).

Espanya, sense estat d'alarma des del 9 de maig: Tot el que es podrà fer

Les comunitats podran adoptar mesures excepcionals però de forma limitada i amb el permís dels tribunals

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va comparèixer aquest dimarts d'urgència per a anunciar el principi de la fi de la pandèmia. En un missatge triomfalista, va celebrar la bona marxa del pla de vacunació i va anunciar la seva intenció de no prorrogar l'estat d'alarma, que està previst que finalitzi el pròxim 9 de maig.

El govern deixa una porta oberta a l'ampliació d'aquest marc legal excepcional, en funció de l'evolució epidemiològica. De fet, avui mateix les comunitats autònomes han demanat una pròrroga de l'estat d'alarma almenys un mes, per a mantenir algunes restriccions que encara seran necessàries fins a l'inici de l'estiu.

Si finalment l'estat d'alarma decau el 9 de maig, les principals restriccions com els tancaments perimetrals, els confinaments i el toc de queda desapareixeran. Cal recordar que aquestes mesures són excepcionals i només es poden aplicar sota l'empara de l'estat d'alarma, ja que suposen una retallada dels drets fonamentals.

A partir del 9 de maig, les comunitats autònomes només podran adoptar mesures ordinàries com la regulació de l'horari en comerç i hostaleria. Seran les autonomies les que decideixin els horaris de tancament i obertura en llocs com bars i restaurants o gimnasos. Sense anar més lluny, Castella i Lleó ha decretat el tancament de l'interior dels bars en les zones amb més incidència, i aquesta mesura es podrà aplicar també sense estat d'alarma.

La desaparició de l'estat d'alarma també acabarà amb el toc de queda nocturn. La mesura va ser aprovada el 25 d'octubre. Inclou la limitació de la llibertat de circulació de les persones en via pública, entre les 23.00 i les 06.00, amb la possibilitat de les autonomies d'ampliar-lo o reduir-lo amb un marge d'una hora.

Una altra de les mesures que empara l'estat d'alarma és la limitació de les reunions socials i familiars. Sense l'estat d'alarma s'aixecarà la prohibició de reunir-se a partir del màxim de persones establert per l'autoritat. Normalment, el màxim eren 6 persones, encara que en algunes comunitats es va reduir a quatre o es va ampliar en funció del moment i les necessitats. Des del 9 de maig no hi haurà límits, i les persones es podran tornar a reunir en un número il·limitat.

Inseguretat jurídica

El que és segur és que, després del 9 de maig, s'obrirà un període d'inseguretat jurídica que pot portar a nous contenciosos entre les comunitats i els tribunals. Segons l'acte del Tribunal Suprem del 23 de març, davant el conflicte entre drets fonamentals i salut pública, «s'han d'oferir les majors garanties de protecció de la ciutadania».

Sense l'estat d'alarma, l'únic instrument jurídic del qual disposaran els territoris serà la Llei orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública. Es tracta d'una llei de 1986 que permet limitar drets fonamentals, encara que només en casos molt definits i individualitzats. I en tot cas, és previsible que encara així es generin conflictes que acabin en els tribunals.

Els juristes recomanen prescindir d'aquesta llei en la mesura que sigui possible, ja que està escrita de manera imprecisa i té un abast jurídic limitat davant la suspensió de drets tan importants com la llibertat de moviments.

La norma recull en el seu article tercer que l'autoritat sanitària pot adoptar les mesures oportunes amb la finalitat de controlar les malalties contagioses. De fet, podria arribar a emparar els tancaments perimetrals però només en zones sanitàries, barris o, com a molt, ciutats. Però el que sí que desapareixerà definitivament són els confinaments per províncies o autonomies.

Obligatorietat de la mascareta

El Tribunal Constitucional no descarta que les comunitats autònomes, sempre amb l'aprovació d'un jutge, puguin adoptar algunes mesures especials. Però seran en tot cas restriccions puntuals. Pel que respecta a les restriccions de mobilitat, podran ser portades al Consell Interterritorial de Salut que, en data d'avui, no sap si té l'empara legal per a prendre mesures d'aquest calat.

Precisament ahir es va celebrar una reunió del Consell Interterritorial de Salut per a aclarir l'obligatorietat de la màscara. Salut volia imposar l'ús de la màscara en llocs públics com a platges i en el camp, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat. Una mesura polèmica que va ser criticada per les comunitats i que l'executiu ja ha rectificat. El govern ha presentat, doncs, una nova proposta per a eximir del seu ús en platges i en el camp, però mantenint l'obligació de portar-la durant els passejos.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]