Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico

Confirmen un nou cas de verola del mico a tocar de Catalunya

La verola del mico podria arribar a Catalunya molt aviat

Ja són més de 85 casos confirmats de verola del mico en diversos països europeus, però ara s'ha confirmat un nou cas molt a prop de Catalunya. El Centre Nacional de Microbiologia (CNM) ha fet públic que un pacient d'Aragó, sospitós d'haver contret la malaltia, ha donat positiu.

El pacient presentava diversos dels símptomes de la infecció i a més, durant els 21 dies previs al resultat de la seva anàlisi, havia estat en contacte amb casos confirmats. Per aquest motiu es va considerar que era un cas probable i se li fan efectuar les proves pertinents. L'afectat és un home que es va posar en contacte amb els serveis sanitaris per presentar símptomes, però no sigut necessari un ingrés hospitalari, ja que presentava un quadre lleu. 

Els casos han d'estar aïllats fins que la malaltia es curi per evitar la propagació. A més, ara es farà un seguiment de les persones amb les quals va estar en contacte el pacient per intentar trobar altres possibles casos.

Els símptomes són fàcils de reconèixer

Una de les formes d'ajudar a evitar la propagació de la verola del mico és estar informat i poder reconèixer els símptomes per poder actuar ràpidament en cas de contraure la malaltia. Afortunadament, els signes de la infecció són fàcils de reconèixer. El principal és l'aparició d'erupcions cutànies a la pell, però la febre també un símptoma molt comú. No obstant això, n'hi ha altres que no són tan comuns que també poden marcar la presència de la verola del mico. 

Imatge d'una persona infectada amb la verola del mico
El símptoma més comú és l'aparició d'erupcions cutànies a la pell | Catalunya Diari

El mal de cap o d'esquena, la inflamació dels ganglis limfàtics, les molèsties musculars o l'astènia intensa són alguns dels possibles signes de la malaltia que hem de tenir en compte per poder acudir a un centre mèdic. Tanmateix, encara no hi ha un tractament concret per la malaltia. 

Demanen «aïllament domiciliari» per als infectats

La verola del mico, malgrat que no es propaga amb la mateixa facilitat que la Covid-19, es transmet mitjançant el contacte estret i aquest es pot donar de diverses formes. Una persona es pot contagiar per les gotes respiratòries durant el contacte cara a cara directe i prolongat o a causa de compartir roba o roba de llit. Tanmateix, es considera que, actualment, la causa més freqüent de contagi és per «homes que han mantingut contacte sexual amb altres homes», expliquen les autoritats.

Pell humana afectada per la verola del mico
Les autoritats demanen «aïllament domiciliari» | Canva

Per aquest motiu, des de Sanitat demanen un «aïllament domiciliari» per aquelles persones que tinguin símptomes de la malaltia, per tal d'evitar que el nombre de contagis augmenti. A més, els experts demanen mantenir un autocontrol de la infecció durant 21 dies.