Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent de trànsit en un control de carretera

Avís de la DGT als conductors amb ulleres o lentilles

Les multes per als qui no compleixin la normativa poden arribar fins als 6.000 euros

La Direcció General de Trànsit (DGT), atès al seu propòsit de millorar la seguretat viària, presta especial atenció a totes aquelles normes on la seva finalitat és evitar possibles morts a les carreteres espanyoles.

És per això que la Nova Llei de Trànsit ha recordat als conductors alguns recordatoris que no tothom té sempre present. I un és l'ús d'ulleres graduades o lents de contacte per conduir.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
El carnet de conduir indica si l'usuari ha de portar ulleres | Europa Press

Fa uns anys era d'obligat el compliment per a les persones amb deficiències visuals portar unes ulleres de recanvi al vehicle. I és que és de gran utilitat comptar amb unes ulleres de recanvi per si les que usem de forma habitual es trenquen, les perdem o ens les oblidem. Tot i això, actualment només s'aconsella.

Encara que la DGT obliga a aturar la marxa aquells usuaris que circulin sense ulleres o lents de contacte i les necessitin per conduir. És important no prosseguir en aquestes condicions a causa de l'alt risc per a la mateixa integritat física i la dels altres usuaris de la carretera.

Si una persona compta amb una deficiència de tipus visual i necessita l'ús d'ulleres o lents de contacte per conduir estarà especificat al carnet de conduir. Així doncs, els agents podrien requerir la documentació del vehicle i el carnet per consultar aquesta informació.

En cas de necessitar ulleres per a la conducció, al darrer punt del revers del carnet, el 12, posarà el dígit 01.01. Serà 01.02 si l'usuari està capacitat per conduir amb lents de contacte i 01.06 si pot circular amb les dues opcions.

Gairebé un 80% de la població espanyola pateix algun problema visual. I a més a més, es calcula que un 30% tenen dos problemes a la seva visió i un 14%, tres.

De la mateixa manera, el fet de circular ignorant la normativa que no permet conduir si es pateixen cert tipus de malalties, pot comportar multes de fins a 6.000 euros.

Què es recomana als conductors amb ulleres o lents de contacte

L'ús d'ulleres i lents de contacte és habitual en la conducció i permet que totes les persones que pateixen problemes en la seva visió, com la miopia o l'astigmatisme, puguin circular. La DGT ha recordat diverses recomanacions per als usuaris que circulin amb problemes de tipus visual:

Imatge d'unes ulleres negres
Un 80% dels conductors a Espanya fan servir ulleres o lentilles | Canva
  1. És necessari utilitzar ulleres progressives en cas de tenir problemes per veure de prop. D'aquesta manera, podreu visualitzar millor la informació del tauler del vehicle.
  2. És important no conduir si s'ha pres algun fàrmac que pugui alterar la visió.
  3. És recomanable portar sempre unes ulleres de sol graduades per evitar l'excés de llum.
  4. Cal evitar en la mesura del possible circular de nit, amb mala climatologia o amb visibilitat reduïda. També caldria evitar les rutes poc conegudes o molt concorregudes.
  5. És important evitar conduir si a l'usuari se li han dilatat les pupil·les en una revisió oftalmològica.
  6. Cal conduir a una velocitat moderada, ja que en augmentar la velocitat el camp de visió es redueix.