L'epidemiòleg de l'Imperial College de Londres, Neil Ferguson, va afirmar aquest dimecres, 23 de desembre, que la nova soca de coronavirus que manté al Regne Unit i a mitja Europa en suspens podria estar circulant ja per gairebé tot el continent.
El professor va explicar davant el Comitè de Ciència i Tecnologia de la Cambra dels Comuns que arriba a aquesta conclusió després de confirmar que Dinamarca, un dels països europeus amb menor circulació de virus, ja ha detectat casos amb aquesta nova soca.
Segons les primeres anàlisis, la nova soca de coronavirus deixa en les persones infectades una càrrega viral més alta que la que era majoritària fins a la data, per la qual cosa és un 70% més contagiosa. Ha assegurat que aquesta variant ja «està a tot arreu» del Regne Unit, però considera que les restriccions preses pel govern de Boris Johnson, que inclouen el confinament de Londres i una zona de sud-est de país, és a dir, de 20 milions de persones, poden ajudar a controlar la situació, que actualment està fora de control.
Ferguson va explicar que «les escoles estan ara tancades, estem en una situació de tancament de tot el país», en referència a les restriccions actuals al Regne Unit, el que, segons les seves prediccions, comportarà un «aplanament de la corba en les pròximes dues setmanes». Així i tot, va voler afegir que la preocupació actual és què passarà en el mes de gener, quan previsiblement s'aixequin aquestes restriccions, i si el país s'hauria de centrar a imposar unes limitacions comunes a tot el país, si realment es confirma que la variant de virus ja s'ha estès per tot el territori.
Per la seva banda, el professor Peter Horby, president del Grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag), també va declarar davant la mateixa càmera i va posar sobre la taula la possibilitat que, en el futur, noves variants de coronavirus puguin fer que les vacunes que s'estan desenvolupant i distribuint actualment perdin eficàcia.
Les autoritats sanitàries ja han aclarit que la nova soca actual, que afecta especialment el Regne Unit, no modifica l'efectivitat de la vacuna, però el professor Horby creu que els laboratoris i les grans farmacèutiques que les estan produint haurien de començar a comptar amb protocols que els permetin modificar ràpidament les seves vacunes perquè s'adaptin als canvis del virus, alguna cosa similar al que passa amb la grip, que muta de forma molt freqüent i les vacunes també han de modificar-se.
El món, en suspens pel nou coronavirus
Després d'estendre's aquesta nova soca pel Regne Unit, especialment per la zona de Londres i el sud-est de país, el govern britànic va decretar un confinament estricte de tota aquesta zona per intentar evitar la seva propagació, ja que és un 70% més contagiós, i la resta de països veïns es van aventurar a prendre decisions per evitar que la nova soca entri en els seus territoris. Així, molts països europeus i altres tants arreu del món van decidir suspendre els seus vols de passatgers amb el Regne Unit fins que la situació estigui controlada.
Tot i això, altres països ja han detectat la soca de Regne Unit en casos locals, com són Dinamarca, Hong Kong o els Estats Units. Alguns, com Itàlia, han detectat el cep sense que la persona infectada hagi estat recentment al país britànic o en contacte amb alguna persona procedent d'allà, el que podria suggerir que ja hi ha hagut transmissió local.
A Espanya, les autoritats no tenen constància de cap cas de coronavirus amb aquesta nova soca dins les nostres fronteres, però Andalusia està preocupada perquè sí que s'han detectat casos a Gibraltar, el que podria fer que el virus saltés a la part espanyola.