Imatge d'un carret de supermecat

Ja és oficial: El Procicat confirma el tancament de botigues 24 hores entre les 22 i les 7

El lleure educatiu i els programes d'intervenció social queden exclosos | El Govern també suspèn activitats als centres cívics

El Procicat ha aprovat aquest dimecres una resolució amb noves restriccions per contenir la Covid-19. D’una banda, s’ha establert que els comerços que habitualment romanen oberts les 24 hores del dia —per exemple, les botigues de conveniència, les annexes a les benzineres, o les ubicades en municipis turístics— tanquin a les 22 hores i no puguin reobrir fins a les 7 hores. Així mateix, en àrees de servei d'autopistes i altres vies, les activitats de restauració es podran prestar exclusivament mitjançant serveis d'entrega al mateix establiment, sense utilitzar els espais interiors i garantint l'entrega individual i separada a cada client.

L'organisme interdepartamental també ha decretat la suspensió de les activitats en grup que es fan equipaments cívics que impliquin presencialitat, llevat que es facin per mitjans telemàtics. S’exceptuen d’aquesta suspensió els programes i activitats d’intervenció socioeducativa, lleure educatiu i d'educació en el lleure d'infants, adolescents i programes de suport juvenil, així com activitats d'intervenció social i personals com els menjadors de caràcter social.

En aquest sentit, el Govern subratlla que aquestes limitacions, que segueixen els criteris que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es prenen d'acord amb les dades epidemiològiques i assistencials actuals, i es consideren «proporcionals, idònies, necessàries i justificades» per al control de contagis i protecció dels drets a la vida i la salut, així com per garantir la capacitat d'atenció del sistema sanitari.

Miquel Sàmper ho havia avançat a TV3

La decisió presa arriba després que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, hagués avançat a TV3 avui mateix que la limitació dels horaris de les botigues de 24 hores era una mesura que estudiava el Procicat, per a reduir les possibilitats de venda d'alcohol, així com les opcions perquè se celebrin festes com els 'botellons'.

La restricció en l'horari d'obertura d'aquests tipus de locals se suma al tancament de bars i restaurants, decretat durant quinze dies, per a tractar de frenar l'avanç de la pandèmia a Catalunya.