Mesa del Parlament 2015-2017

El TSJC inhabilita 20 mesos quatre membres de la Mesa del Parlament, però absol Boya

Considera que la presidenta del grup parlamentari cupaire no va desobeir

El TSJC ha donat a conèixer aquest dilluns, 19 d'octubre, la sentència del judici contra la Mesa del Parlament i la diputada de la CUP Mireia Boya. El veredicte ha estat de condemna per Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Corominas, amb 20 mesos d'inhabilitació i multes de 30.000 euros per desobediència; mentre que s'ha optat per absoldre la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ja que no va ser advertida pel Tribunal Constitucional ni tenia cap càrrec que pogués suposar desobediència.

Forcadell compleix onze anys i mig de presó

Amb aquesta sentència es coneix un nou veredicte judicial sobre el procés independentista que va viure's a Catalunya l'octubre de 2017, en la legislatura en què el Parlament el presidia Carme Forcadell. Des del mes de març de 2018, Forcadell es troba tancada a la presó, tot i que actualment es troba en tercer grau penitenciari i pot passar la majoria d'hores del dia i els caps de setmana complets a casa. L'expresidenta del Parlament està condemnada a onze anys i mig de presó per sedició, malversació de fons públics i desobediència.

El judici i la sentència a Corominas, Guinó, Barrufet i Simó pot tenir efectes en el que s'ha de fer a un altre membre de la Mesa del Parlament 2015-2017, Joan Josep Nuet, llavors diputat per Catalunya Sí Que Es Pot. Ara, Nuet és diputat per ERC-Sobiranistes al Congrés, de manera que serà jutjat en els pròxims mesos al Tribunal Suprem, atès que és aforat.

Primeres reaccions sobre la sentència del TSJC

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha qualificat la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a 20 mesos d'inhabilitació als exmembres de la Mesa del Parlament d'«aberració democràtica». En roda de premsa, ha celebrat l'absolució de Mireia Boya però ha dit que la condemna als altres exmembres és una nova «injustícia» que demostra que l'Estat persegueix amb «repressió» els anhels de la ciutadania.

«És una persecució al parlamentarisme català, busca la venjança i el càstig. No és justícia», ha criticat. La republicana ha dit que plantaran cara a la «repressió» defensant que a les institucions «es pot parlar i debatre sobre tot». Vilalta ha denunciant la «causa general» contra l'independentisme.