Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El PSOE podria seguir governant amb l'actual majoria, segons una enquesta

Malgrat perdre alguns escons, Sánchez mantindria el lideratge del PSOE al Congrés

La darrera enquesta electoral al Congrés dels Diputats deixa una excel·lent notícia per a l'actual govern espanyol i més concretament per al PSOE. Després d'uns primers mesos de legislatura extremadament complexos per la gestió de la crisi sanitària, econòmica i social derivada del coronavirus, Pedro Sánchez podria continuar a la Moncloa amb el suport de la majoria que el va investir, que continuaria sumant prou escons per arribar a la majoria absoluta. Així ho revela un estudi demoscòpic que publica aquest dilluns, 19 d'octubre, 'La Razón', i que ha elaborat NC Report.

El PSOE aguanta el lideratge al Congrés amb 114-115 escons

A 48 hores que es debati al Congrés la moció de censura presentada per Vox per fer Santiago Abascal president del govern espanyol —sense cap mena de possibilitat aritmètica de prosperar—, Pedro Sánchez veu reforçat el lideratge del PSOE al panorama polític espanyol. L'enquesta d'NC Repots li dona el 27% dels vots i una forquilla d'entre 114 i 115 diputats, entre cinc i sis menys que a les eleccions del 10 de novembre de 2019. Per darrere, el PP segueix una línia ascendent, però no acaba de plantar cara als socialistes: obtindrien el 23,6% dels vots i 98-99 diputats, una desena més que fa un any, als comicis.

Amb tot, el bloc de la dreta no sumaria. Vox s'estanca —53-54 diputats, 1 o 2 més que els actuals—, tot i que es consolida com a tercera força; mentre que C's no es recuperaria de la patacada i es mantindria amb 9-10 diputats, podent encara perdre'n un respecte el 2019. A l'esquerra de l'arc parlamentari, Unides Podem es manté com a quarta força, però perd escons: passa dels 35 actuals a 27-28 a l'enquesta.

Amb tot, l'acord de govern entre els socialistes i Podem podria reeditar-se gràcies a la consolidació dels partits que van donar-hi suport al Congrés dels Diputats. ERC mantindria els 15 escons i JxCat podria passar dels 8 actuals als 9-10, tot i que el còmput encara contempla una aliança amb el PDeCAT que no es produïria i caldria veure quants escons s'enduria cada força. El PNB i Bildu es mantindrien amb 6 i 5 escons, respectivament.