Congrés dels Diputats.

El Congrés preveu prorrogar l'estat d'alarma dimecres vinent

La votació s'ha inclòs a l'ordre del dia del ple de dimecres vinent

El ple del Congrés dels Diputats previst per al proper dimecres, 25 de març, ha inclòs a l'ordre del dia la votació, si s'escau, de la pròrroga del decret d'estat d'alarma que va entrar en vigor el passat diumenge, 15 de març. Per ser prorrogat, tal com estableix la Constitució espanyola, cal que ho autoritzi la majoria simple del Congrés i aquest és el tràmit que ja s'ha previst per dimecres vinent.

De prorrogar-se, l'estat d'alarma no s'aixecaria almenys fins el 14 d'abril

Ara per ara, des del govern espanyol  ningú no ha confirmat de manera oficial la necessitat d'allargar l'estat d'alarma, però es tracta d'una decisió que totes les veus donen per feta. Fins i tot el ministre de Transports, José Luis Ábalos, reconeixia fa uns dies que, amb «només» quinze dies d'estat d'alarma «no n'hi haurà prou». Així doncs, quan l'executiu central oficialitzi la seva voluntat de prorrogar el decret, haurà d'esperar el vistiplau del  Congrés  el proper dimecres.

Si finalment s'aprova la pròrroga, el decret d'alarma s'allargarà quinze dies més: si fins ara vencia diumenge, 29 de març; amb la pròrroga, el darrer dia de vigència previst passarà a ser el 13 d'abril, Dilluns de Pasqua.

El ple, dimecres vinent a les tres de la tarda

El ple començarà el proper  dimecres, 25 de març, a les tres de la tarda. Així ho ha acordat la Junta de Portaveus aquest dimecres en una reunió que s’ha fet presencialment i telemàticament. Segons l’ordre del dia provisional, com s'ha dit, la convocatòria preveu que, en cas que se sol·liciti, s’abordi allargar la situació d’excepcionalitat aprovada pel Consell de Ministres dissabte per la crisi del coronavirus.

També contempla convalidar el decret que deroga l’acomiadament objectiu per absentisme laboral, els de mesures urgents per fer front a l’impacte econòmic i social per la covid-19 i els de mesures urgents en matèria d’agricultura i alimentació.