ERC i el PDeCAT són les dues formacions independentistes que han dit 'sí' als Pressupostos Generals de l'Estat després de setmanes de negociacions amb el govern espanyol. Tots dos partits mantenen una estratègia clara: sense renunciar als objectius de llibertat nacional, adopten una posició pragmàtica i de negociació davant de l'executiu central, en contraposició amb la postura de JxCat i la CUP, escorades en el 'no' davant del govern espanyol.
Les 12 contrapartides per a Catalunya que han aconseguit ERC i el PDeCAT
El vot favorable d'ERC i el PDeCAT, però, ha servit per obtenir importants partides pressupostàries per a Catalunya que, un cop aprovats definitivament els números —el proper 29 de desembre, amb tota probabilitat—, certament caldrà executar. Sobre el paper, però, es tracta d'una millora important en diverses qüestions que s'ha obtingut gràcies al 'sí' d'ERC i el Partit Demòcrata. Repassem, doncs, quines són les contrapartides que s'han aconseguit per als pressupostos de 2021:
- El traspàs del finançament de Rodalies, que fins ara tenia el Ministeri d'Hisenda: fins a 240 milions d'euros que ara passaran directament al Govern de Catalunya.
- El salvament de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb una nova fórmula jurídica que permeti la contractació dels seus més de 5.000 professors perquè estiguin en condicions similars als associats de les universitats públiques.
- 40 projectes concrets per a entitats o municipis d'arreu de Catalunya en àmbit cultural, social o d'infraestructura pública.
- La gestió de les pensions: la Generalitat gestionarà 25.575 MEUR que hauran de percebre 1,7 milions de pensionistes.
- L'harmonització fiscal dels impostos cedits a les autonomies.
- La creació d'un grup que estudiï la possible creació d'un impost per gravar les grans fortunes.
- La liquidació del Ministeri d'Educació del deute existent des de 2005 en matèria de beques i ajuts, a més del blindatge del català com a llengua vehicular.
- La finalització del control fiscal: el govern espanyol deixarà de controlar els comptes de la Generalitat de Catalunya.
- 2.339 MEUR en inversions i transferències de l'Estat a Catalunya.
- La gestió del 54% dels recursos que corresponguin a Catalunya procedents de la Unió Europea.
- La cessió de la gestió de l'ingrés mínim vital.
- La moratòria en el pagament de les cotitzacions dels autònoms, que s'amplia fins el mes de març de 2021.