La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Madrid passa a l'acció: anuncia el seu propi pla per Nadal amb més restriccions

La comunitat confirma algunes limitacions en els típics actes nadalencs

Queda ja menys d'un mes perquè arribin les festes nadalenques, i els diferents governs autonòmics presenten les seves diferents mesures per a aquestes dates. Algunes comunitats, a més de les ja recollides en el pla de Nadal, han decidit anar més enllà i preparen algunes restriccions concretes.

Madrid presenta el seu propi pla

L'última a fer-ho ha estat la comunitat de Madrid, que ha presentat un nou document amb mesures que entraran en vigor a partir del pròxim cap de setmana. Ha estat el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, el que ha confirmat les mesures concretes per a les festes.

La més destacada és que per primera vegada en molts anys, no es veurà una de les imatges icòniques del Nadal no sols madrileny, sinó de tota Espanya. La comunitat de Madrid ha confirmat que no es podrà festejar les campanades de cap d'any en places i vies públiques. És a dir, entre altres, la Porta del Sol estarà tancada i no es podrà anar a prendre el raïm i acomiadar l'any 2020.

Aforaments limitats en tots els esdeveniments

Els ajuntaments hauran de prendre mesures específiques per a controlar els aforaments als seus carrers per a evitar que es puguin produir aglomeracions. Cavalcades i concerts s'hauran de fer en recintes delimitats, amb el públic assegut i un aforament al 50%. Els aforaments del 50% i en recintes delimitats s'aplica també en pessebres vivents o en els típics mercats ambulants

Madrid permetrà que obrin les estacions d'esquí, ja es considera que la seva pràctica no implica cap problema a l'ésser una pràctica esportiva.

S'ha volgut recordar també que, a més del tancament perimetral que estarà vigent fins al 14 de desembre, tampoc es podrà ni entrar ni sortir de Madrid entre el 23 de desembre i el 8 de gener. Només es permetran els viatges per les excepcions habituals i ara la de reunir-se amb familiars i afins.

Com seran alguns dels actes a la capital

Per part seva, la ciutat de Madrid també anunciava com seran alguns dels principals actes que tindran lloc durant les festes nadalenques. D'una banda es confirmava que el 5 de gener els Reis Mags seran rebuts en una cavalcada principal que serà «segura», explicava la vicealcaldessa de la capital, Begoña Villacís, en una entrevista amb Europa Press.

També confirmava que se celebrarà la San Silvestre a l'Ensache de Vallecas el 31 de desembre. Enguany, com a novetat a causa de la situació actual, comptarà amb un recorregut de 2,5 quilòmetres. Al seu torn hi haurà altres cinc recorreguts, del 18 al 31 de desembre, per a poder participar de manera telemàtica.

«La San Silvestre Vallecana ha existit sempre, i no permetrem que això s'emporti el nostre San Silvestre», explicava Villacís, que no va voler donar més detalls sobre la cavalcada. La confirmació de la mítica prova madrilenya es va acordar en una reunió entre l'organització i l'àrea delegada d'Esport del consistori madrileny.

Sobre l'arribada dels Reis a les diferents parts de la ciutat, l'ajuntament madrileny va anunciar la suspensió de les cavalcades de Reis que se celebren en els districtes com a mesura de seguretat davant la Covid-19. Es va decidir en una reunió «suspendre la realització de les cavalcades de Reis Mags que habitualment s'organitzen des dels districtes».

Exactament sobre aquesta qüestió s'explicava que «els òrgans de contractació dels districtes adoptaran la decisió que correspongui, en funció de la fase de tramitació administrativa en què es trobin els contractes que donin suport a aquestes actuacions, tendent a adaptar la tramitació a aquesta suspensió».