Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid

Una de cada cinc persones a Espanya desconeix que té càncer a causa de la pandèmia

És una de les conseqüències de la saturació dels hospitals

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
El gran temor és que molts càncers arribin amb tumors molt avançats com per iniciar un tractament  | ACN
 
 
La realitat de la pandèmia fa mesos que ens colpeja a Espanya. El nostre país ha viscut una situació excepcional no vista en dècades amb hospitals saturats i amb unes xifres de mortalitat no vistes des de la Guerra Civil. Però és que la qüestió no és només el que la mateixa malaltia de la Covid-19 està provocant per si sola. La situació precària de molts centres de salut i hospitals està afectant altres malalties greus com és el càncer.

Són molts els casos que s'han denunciat als mitjans de pacients oncològics que han mort a Espanya després de no poder sotmetre's a tractament durant aquests mesos. Però és que les dades que feia públiques aquest dilluns la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) deixen clar que aquestes defuncions podrien disparar-se en els pròxims mesos. La SEOM assegura que un de cada cinc pacients espanyols pateix un càncer encara no diagnosticat a causa de la pandèmia.

El gran temor que tenen és que això també pugui provocar que molts ja arribin amb tumors molt avançats per iniciar un tractament i això dispari la mortalitat entre els pacients oncològics. Per aquest motiu, el president del SEOM, el doctor Álvaro Rodríguez-Lescure, explicava que és «fonamental garantir la continuïtat de l'assistència, diagnòstic, i tractament de les malalties greus no-Covid, com és el càncer, per evitar un excés de mortalitat per aquestes malalties».

Ho feia en la presentació de 'Les xifres del càncer a Espanya 2021'. Aquest escrit editat per aquesta institució juntament amb la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (Redecan), recull les dades aportades pels seus registres i per altres fonts: Global Cancer Observatory (CGO), Agència Internacional d'Investigació del Càncer (IARC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i Globocan-2020.

Rodríguez-Lescure confirmava que durant aquest mes els serveis oncològics «han viscut una readaptació a una situació excepcional». Això ha provocat que hagin prioritzat «l'atenció telefònica» i «ajustat tractament per minimitzar riscos». Un altre doctor, César Ramírez Plaza, cap del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Quirónsalud Málaga, explicava a 'Europa Press' com «la paralització de proves en la primera onada ha estat de fins a un 30%», especialment dels «programes d'screening o cribratge, que permeten un diagnòstic precoç del càncer».

Aquest últim calcula que podria haver-hi «un augment de la mortalitat del 10% en un o dos anys». I el president del SEOM es mostrava també preocupat per «si els tumors arribaran en estadis més avançats, o si arribaran».

El nombre de casos d'aquest any

Les estimacions que feien en l'informe citat és que durant 2021 hi hagi a Espanya 276.239 casos de càncer, 158.867 en homes i 117.372 en dones. Mentre que en els primers serà majoritàriament de pròstata (36.764 casos), colorectal (25.678), pulmó (21.578) o bufeta (16.578), en les dones destaca el de mama (33.375), i el colorectal (17.903) i més allunyat el de pulmó (7.971) i el càncer de coll uterí (6.923).

Molts podrien no rebre el tractament a temps

Malgrat tot, alguns experts de la Clínica Universidad de Navarra no es mostren gaire optimistes sobre el tractament del càncer a Espanya. El doctor Ignacio Gil Bazo, codirector del Departament d'Oncologia Mèdica, explicava a 'Europa Press' que un tumor que no és detectat a temps «redueix la finestra d'oportunitat, limita la finalitat del mateix tractament, perquè pot passar de ser curatiu a pal·liatiu, i afecta negativament a la qualitat de vida posterior del pacient».

I en el mateix sentit es pronunciava el seu company i codirector de la seu a Madrid, Antonio González: «No és el mateix que el pacient comenci amb símptomes i busqui ajuda al març a què ho faci tres mesos després».