El doctor Oriol Mitjà durant la presentació de l'Observatori Epidemiològic a la seu d'Eurecat el 16 de juliol del 2020

Oriol Mitjà demana a la JEC que els contagiats de Covid no puguin votar presencialment

L'investigador català assegura que «permetre la concentració de persones al costat de vectors de virus és altament perillós»

L'investigador Oriol Mitjà ha anunciat aquest dimarts que ha presentat un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) per demanar que no es permeti les persones infectades per Covid-19 a votar presencialment al seu col·legi electoral durant les eleccions del pròxim 14 de febrer. L'infectòleg català, que ho ha anunciat a través d'un fil a la xarxa social Twitter, reclama que es faciliti el vot per correu a aquestes persones, però que en cap cas es permeti que trenquin el confinament.

En aquest sentit, Mitjà ha recordat que durant les eleccions presidencials dels Estats Units, membres de les meses electorals es van contagiar. L'investigador ha assegurat que «el dret a la vida i la integritat física és un dret fonamental que es posaria en risc de forma evident», alhora que ha afegit que «la vulneració del dret de sufragi actiu és adequada per a salvaguardar el dret global de la salut pública».

A Galícia i al País Basc els contagiats de Covid-19 no van poder votar presencialment

Un dels arguments que Oriol Mitjà utilitza en el seu escrit és l'antecedent de les eleccions gallegues i basques del passat mes de juliol. L'infectòleg català ha recordat que «a Galícia i al País Basc, les persones amb Covid-19 no van poder votar al col·legi electoral», tot assegurant que les dades epidemiològiques actuals «són pitjors», motiu pel qual, sent «una situació epidemiològica igual o pitjor», l'actuació hauria de ser la mateixa.

L'investigador català ha remarcat que, de cara al 14-F, «permetre la concentració de persones al costat de vectors de virus és altament perillós i les mesures de control i seguretat proposades mitjançant l'ús d'equips EPI per part de no professionals no mitiga suficientment el risc».