Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la casa de turisme rural Torrecabota de Calders (Bages), amb el seu masover segant la gespa

Dràstica caiguda del turisme rural a Catalunya a causa de la pandèmia

La xifra de visitants catalans va disminuir un 38,4%, mentre que la de turistes estrangers es va enfonsar un 79,1%

Pla general de la casa de turisme rural Torrecabota de Calders (Bages), amb el seu masover segant la gespa
El nombre de viatgers als allotjaments de turisme rural de Catalunya cau un 45,9% el 2020 | LleidaDiari.cat

Els allotjaments de turisme rural de Catalunya van rebre al voltant de 272.300 viatgers el 2020, un 45,9% menys respecte a l'exercici anterior. Segons les últimes dades recollides aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la major davallada es va produir en el nombre de turistes estrangers, que es va reduir un 79,1% interanual.

Pel que fa a la xifra de visitants catalans, aquesta va caure un 38,4%, mentre que el nombre de viatgers procedents de la resta de l'Estat es va reduir un 67%. Quant a les pernoctacions, els allotjaments de turisme rural en van registrar unes 800.600 el 2020, un 36,5% menys en comparació a l'any anterior.

El grau d'ocupació per habitacions es va situar en el 23,5%

Per altra banda, que el grau d'ocupació per habitacions es va situar en el 23,5%. Per marques turístiques, els establiments situats a la costa barcelonina i els territoris situats a la seva àrea metropolitana van ser els més afectats per les restriccions per fer front a la Covid-19. Segons les dades de l'Idescat, el nombre de turistes en aquestes dues zones es va reduir un 58,5% respecte a 2019.

Pel que fa a la Costa Brava i la Costa Daurada, l'afluència de viatgers va caure un 44,8% i un 49,8% interanual, respectivament, mentre que al Pirineu i a les Terres de Lleida el nombre de turistes en allotjaments rurals va contraure's un 39,5%.

Pendents de la Setmana Santa

Alguns sectors econòmics, i un d'ells lògicament és el turisme, ja tenen la mirada posada en la Setmana Santa. Es tracta d'un període de l'any que pot ajudar a reflotar -o almenys esmortir el cop- empreses que s'han vist més perjudicades per les mesures anticovid-19 aprovades pels governs català i espanyol. I, com és d'esperar, són molts els que desitgen que les dades millorin per poder decretar unes restriccions més flexibles.

Fa uns dies, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, apuntava la Setmana Santa com la data per a una possible represa dels viatges a escala estatal, donant així una dosi d'esperança a alguns d'aquests sectors. Ahir dilluns, però, Fernando Simón es mostrava molt més prudent a l'hora d'afirmar el vaticini de Maroto. 

«Desconec quan serà Setmana Santa, amb la qual cosa no sé quan marge tindrem, però l'evolució ara és bona. El que no podem fer és confondre una evolució acceptable amb una situació acceptable. La nostra situació serà acceptable quan estiguem en incidències de 50 a 100 o 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Però no ho serà si estem a 500, ni tampoc ho serà si estem a 400, ni a 300 ni a 250. Ni a 200. Amb la qual cosa jo no ho sé quan és Setmana Santa i com estarem en aquell moment», afirmava.