Imatge  de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona

«Arriba un huracà Covid de categoria 5»: les setmanes que falten per a la calma

Un assessor de Joe Biden alerta de l'arribada d'un gran repunt de casos a causa de les noves variants

La tercera onada de la pandèmia de la Covid-19 està causant estralls a tot el món. Molts experts alerten del que encara està per venir. Un d'ells és l'epidemiòleg Michael Osterholm, que va ser l'assessor de Joe Biden en la campanya electoral de les passades eleccions nord-americanes i en el tram des dels comicis fins a la presa de possessió del nou president.

Segons l'epidemiòleg, «està arribant un huracà de categoria 5» a causa de l'aparició de les noves variants, com la britànica o la sud-africana. «Als Estats Units podríem veure un important increment de contagis entre les pròximes sis o catorze setmanes. Una cosa que no hem vist encara», es va lamentar en una entrevista per a la cadena de televisió 'NBC'.

L'assessor de Biden vaticina «una pujada de casos en les 6 o 14 setmanes»

El més important per a Michael Osterholm és la campanya de vacunació i advoca per administrar la primera dosi al màxim de persones el més ràpid possible. «Volem administrar dues dosis a tothom, però crec que ara mateix, davant d'aquest escenari d'augment de contagis, necessitem administrar tantes primeres dosis a les màximes persones majors de 65 anys com es pugui», va relatar. I és que, com defensa Osterholm, administrar aquesta dosi també oferiria una protecció notable.

Davant la proximitat d'aquest perillós «huracà», l'assessor de Biden vaticina un gran creixement de casos de Covid-19 en les 6 o 14 setmanes si els Estats Units no va per davant de la nova soca britànica. Aquest augment, que podria donar-se en els mesos de primavera, serà més complicada que les onades anteriors: «Vam veure el nostre sistema d'atenció mèdica literalment al límit de no poder brindar atenció. Imagineu si tenim el que ha succeït a Anglaterra, el doble d'aquests casos. Per això ens hem de preparar ara», ha advertit.

Osterholm fa una crida al govern a canviar la seva estratègia de vacunació per tal d'administrar la primera dosi del fàrmac al més aviat possible, «especialment per disminuir el nombre de malalties greus i defuncions que tindran lloc en les pròximes setmanes», va apuntar el director del centre de Recerca i Polítiques de Malalties Infeccioses de la Universitat de Minnesota.

 

Preocupació per l'augment de casos de Covid-19 als Estats Units

Els Estats Units van arribar aquest dilluns 1 de febrer als 26.302.014 casos confirmats de coronavirus i 443.060 morts per la malaltia, segons la notificació independent de la Universitat Johns Hopkins. Les dades en les últimes 24 hores són de 1.758 morts més que diumenge i de 121.603 noves infeccions. Nova York segueix al capdavant com a estat més afectat de país amb 43.805 morts, seguit per Califòrnia (41.159), Texas (37.245), Florida (26.685), Pennsilvània (21.651) i Nova Jersey (21.513).

Si parlem de nombre de contagis, Califòrnia en registra ja 3.332.838, seguida de Texas amb 2.408.824 i Florida amb 1.727.107. Mentrestant, Nova York es col·loca quart amb 1.428.839 i Illinois és cinquè amb 1.126.301. El nombre de morts arriba a la xifra de 443.060 i sobrepassa la cota més baixa dels pronòstics inicials de govern americà, que va vaticinar en la millor de les opcions entre 100.000 i 240.000 morts per culpa de la pandèmia .

D'altra banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que aquest mes se superarà el mig milió de morts i que s'arribarà a les 600.000 defuncions. Per la seva banda, l'Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut (IHME) de la Universitat de Washington, que utilitza uns models predictius en els quals es fixa amb assiduïtat la Casa Blanca, considera que per al pròxim 1 de maig hauran perdut la vida al voltant de 595.000 persones a causa de la Covid-19.