Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d?un carrer amb diversos cotxes aparcats i una altra imatge d?un home amb gest de dubtes i una exclamació al cap

El consell de la DGT per estalviar molts diners, si fas servir molt poc el cotxe

L'organisme recomana un procediment molt interessant pels conductors que no faran servir el cotxe en un temps

La Direcció General de Trànsit (DGT) va publicar a finals del 2023 una estadística que indica el nombre de vehicles registrats a Espanya. L'informe assenyala que n'hi ha un total de 35.668.443, i més de 25 milions són cotxes. La majoria de ciutadans tenen aquests automòbils en propietat, i suposa afrontar una despesa important per complir amb la normativa i poder circular.

Els usuaris han de pagar els impostos corresponents, complir amb l'assegurança i passar la ITV quan toca. Tot i això, molts vehicles no s'utilitzen en el dia a dia o fa anys que no es mouen, però segueixen donats d'alta per si de cas. Tot i això, la DGT proposa una alternativa que pot ajudar els ciutadans a ampliar els seus estalvis.

Donar de baixa temporal al vehicle pot ser una opció interessant

Els propietaris que no facin servir el seu cotxe de forma regular poden acollir-se a la baixa temporal a la DGT. Si optes per aquesta opció, podràs eludir el pagament de la ITV, l'assegurança i l'impost municipal de circulació si el vehicle està estacionat en una propietat privada. Si el deixes a la via pública, hauràs de complir amb les obligacions pertinents o podràs rebre una multa.

La baixa temporal és una mesura ideal per als vehicles que no es faran servir durant un any, però que en reprendran l'ús en un futur. El tràmit és senzill, es pot fer de forma presencial o per internet i té un preu de 8,67 euros. Si preferiu fer-ho de forma física, heu d'acudir a la Prefectura de Trànsit, presentar el teu DNI i emplenar el document.

Si, per altra banda, ets partidari de fer-ho per Internet, has d'accedir a aquest enllaç i disposar de certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve i completar la sol·licitud.

Muntatge d'un ancià conduint i el logotip de la DGT
La DGT recomana donar de baixa el vehicle si no es farà servir durant un temps | MIANHU XIAO de Pexels, España Diario TIPS

Molts usuaris circulen de forma il·legal

Tot i això, aquesta facilitat per donar de baixa els vehicles amaga una sèrie de pràctiques fraudulentes. I és que molts ciutadans que han fet aquest procés continuen circulant de manera il·legal. Si la policia els detecta els pot imposar un càstig exemplar, però aquests decideixen córrer el risc i fer servir el cotxe sense pagar la ITV i l'assegurança.

Aquests automòbils es coneixen com a 'cotxes zombie', i la DGT va informar que el 2022 hi havia uns 400.000 vehicles en aquesta situació. En qualsevol cas, aquest tipus d'accions suposen un perill tant per a la resta d'usuaris com per al conductor. Com que no té la ITV renovada, el vehicle pot patir problemes o defectes importants que acabin causant accidents o sinistres.