Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez convoca per diumenge a les 10.00h el Consell de Ministres per declarar l'estat d'alarma

Aquest dissabte al vespre s'han confirmat la data i hora exactes de la convocatòria

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat de manera oficial el Consell de Ministres extraordinari per a aquest diumenge a les 10.00 hores per declarar l'estat d'alarma després que així li demanessin 10 governs autonòmics —entre ells, Catalunya—, amb l'objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l'increment de contagis de covid-19, segons ha confirmat la Moncloa.

Així, Sánchez reuneix de manera extraordinària al seu gabinet per aprovar l'estat d'alarma després que en les últimes hores deu governs autonòmics sortissin en massa a sol·licitar aquesta norma jurídica per prendre mesures contra el coronavirus. De fet, el Govern de la Generalitat ja ha dit que de seguida que s'aprovés l'estat d'alarma, reuniria el Procicat per aplicar com a mínim el toc de queda a Catalunya.

 

L'hora del toc de queda a Catalunya

La mesura del toc de queda a Catalunya està més que encarrilada encara que falta decidir en quina franja horària. Si dissabte es va apuntar des de l'executiu català que seria entre les 23.00 hores i les 6.00 hores, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat aquest dissabte que l'esborrany que tenen el situa a partir de les 22.00 hores, una posició que distaria força amb la del gremi d'hostalers, que insten el Govern a tancar a les 23.00 hores per a poder cloure els serveis amb normalitat. 

Però la discrepància ha estat automàtica. Poc després, Meritxell Budó ha assegurat als micròfons de 'RAC1' que el Govern estudiava fixar la restricció nocturna a partir de les 23.00 hores de la nit, tot i que encara s'havia de debatre. 

D'altra banda, Vergés ha explicat que «ara mateix, no tenim els tancaments perimetrals sobre la taula. La situació és generalitzada a tot Catalunya» i que «els hospitals no estan en situació de col·lapse, però tots s’han de reorganitzar. L’activitat ordinària és absolutament necessària». Finalment, ha afegit: «Això no s’acaba en 15 dies. En dues setmanes no podrem fer un xoc prou gran per a tornar a la situació anterior», ha comentat també al fil de la qüestió.