Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una cuidadora ayuda a comer a una anciana en una residencia

El coronavirus deixa seqüeles: gairebé 3 de cada 4 infectats té algun òrgan danyat

El 70% dels asimptomàtics pateix aquesta seqüela

Una cuidadora ajuda a menjar a una dona gran en una residència
Les seqüeles neurològiques del coronavirus poden ser molt greus. | Catalunya Diari

Des de l'inici de la crisi del coronavirus s'ha alertat de la greu afecció que causa aquesta malaltia en els pulmons i el sistema respiratori. Per aquesta raó, es va fer latent la necessitat extrema de produir respiradors i vàlvules d'oxigen per tractar les insuficiències respiratòries dels infectats de Covid-19.

El 70% dels asimptomàtics tenen algun òrgan danyat després de superar la malaltia

No obstant això, els nombrosos estudis i informes científics que s'estan desenvolupant a tot el món han alertat de l'alta capacitat del virus d'afectar múltiples teixits, arribant a provocar fins i tot errors multiorgànics. La capacitat del virus per afectar diversos òrgans és fins i tot latent en les persones asimptomàtiques. Quan cursen la malaltia, molts pacients no mostren símptomes lleus ni greus, però amb el transcurs del temps es comencen a observar seqüeles nocives de la malaltia en diversos òrgans.

De fet, segons ha revelat Antena 3, el 70% dels asimptomàtics té algun òrgan afectat quatre mesos després de contagiar-se. Segons diversos estudis, els tres òrgans que es veurien més afectats a part dels pulmons, serien el cor, els ronyons i el cervell. També s'ha provat l'existència de danys en altres òrgans com poden ser el fetge, el pàncrees, el sistema gastrointestinal, el gust i l'olfacte i fins i tot la vista. De fet, la conjuntivitis ha estat una seqüela que ha passat desapercebuda però que afecta un 11% dels que van superar la malaltia.

El sistema neurològic, un dels més afectats a llarg termini pel coronavirus

No obstant això, els danys més preocupants a llarg termini estan lligats a el sistema nerviós i neurològic. En aquest àmbit, la neurocientífica espanyola Sonia Villapol lidera a Houston (Texas, EUA) un equip d'investigació que ha associat el coronavirus a malalties neurodegeneratives greus, com poden ser l'Alzheimer o el Parkinson.

«Hi ha efectes a curt termini com el mal de cap i la manca de concentració que són transitoris, però no sabem si pot implicar una mica més en el futur. D'altres són més preocupants i poden tenir seqüeles greus com les malalties neurodegeneratives, però això ho haurem d'analitzar en un termini de cinc o sis anys», ha explicat l'experta en una entrevista a 'El Confidencial'.