Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020

El físic Àlex Arenas dona un avís molt clar: «Estem en descontrol»

Aquest dissabte s'han notificat 6.073 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores

Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020
Aquest dissabte s'han notificat 6.073 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores   | Europa Press

«Clar i ras. Ni més a prop ni més lluny, estem en descontrol i hem de recuperar el control». Són les preocupants paraules del físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, sobre la situació de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. En una jornada on s'han notificat 6.073 contagis de Covid-19 en les últimes 24 hores, Arenas respon així a les paraules del cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, a Catalunya Ràdio assegurant que «ara mateix estem més a prop del descontrol que del control».

En aquest sentit, Arenas ja va alertar aquest divendres a la ràdio pública catalana que la situació és preocupant i que una de les mesures que cal aplicar és el tancament de les escoles «com a mínim dues o tres setmanes». Segons l'investigador de la URV, és necessari per poder fer els estudis de seguretat per plantejar com poden passar els alumnes el que queda de tardor i hivern.

Arenas creu que la posició «inamovible» del Departament d'Educació sobre mantenir la presencialitat tot i l'empitjorament de la pandèmia a Catalunya és un «error», per això assegura que «aquesta posició s'ha de reconsiderar urgentment». El físic apunta que ara per ara no es donen, per exemple, les condicions per a una bona ventilació a les aules i als centres en general, per això ha apuntat que les setmanes que els centres tanquessin, podrien ser «recuperables a l'estiu».

 

El perill de tenir asimptomàtics entre la comunitat

L'investigador afirma que la posició d'Educació «no fa bé a ningú» i alerta sobre el risc que els nens, asimptomàtics majoritàriament, puguin passar el virus a la comunitat. Per això mateix, Arenas fa referència a estudis d'Israel amb positivitats més altes entre alumnes que adults i defensa que «no és diferent a Israel que a Catalunya». Així les coses, afegeix que no es pot actuar per compartiments i reivindica que l'àmbit educatiu no viu «independent de la transmissió comunitària», ja que des del seu punt de vista pot afectar molt a la situació actual de Catalunya.