T'imagines que el proper 22 de desembre els nens de Sant Ildefons canten el teu número i descobreixes que t'has endut La Grossa de Nadal? Les probabilitats són poques, però els miracles també existeixen. I has de contemplar tots els escenaris en cas que el teu desè sigui premiat.
Per què... t'imagines que guanyes el primer premi i descobreixes que el teu desè està en mal estat o ho has perdut? Que no s'estengui el pànic, perquè l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) llança una sèrie de recomanacions i consells per comprar i compartir loteria de Nadal sense ensurts.
Segons l'estadística, cada espanyol es gastarà de mitjana 60 euros a loteria de Nadal aquest any. Loteries i Apostes de l'Estat vetlla per la seguretat del sorteig i per evitar qualsevol mena d'estafa, però el comprador també ha de tenir algunes coses clares perquè els seus diners siguin ben invertits.
Consells de l'OCU sobre els dècims de Nadal
L'Organització de Consumidors i Usuaris llença una sèrie de recomanacions per als espanyols que comprin loteria de Nadal. Si vols comprar dècims de loteria per al sorteig del 22 de desembre, faries bé de llegir aquests consells útils per a després no tenir ensurts.
- Guarda els dècims i fes fotocòpies o fotos de les dues cares de la butlleta.
- Si comparteixes dècims, fes-ho constar per escrit.
- Si encarregues dècims, procura pagar-los abans del sorteig i recollir-los.
- Si perds el desè o te'l roben, denuncia'l a la policia i comunica-ho a Loteries i Apostes de l'Estat.
- Si se't trenca el desè, envia'l a la SEALE (Societat Estatal d'Apostes i Loteries de l'Estat) perquè valori si pots cobrar el premi. En cas que sigui molt irreconeixible, serà remès a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre.
- L'OCU recorda que els tribunals accepten altres proves, com que ningú no ho reclami, el testimoni del venedor, o anàlisi dels fragments.
Recorda que el desè és un document al portador i només pot cobrar el premi aquell que el tingui al poder. Només podràs cobrar el premi si demostres amb proves que tu vas comprar el desè, per això és recomanable deixar-lo en un lloc segur i no tocar-lo fins després del sorteig.
Si comparteixes el desè
Si comparteixes el desè amb un grup d'amics o apostadors recorda tenir proves de la teva aportació. L'OCU recomana que el dipositari del desè el fotocopiï i el lliuri a cada participant amb una còpia signada. Aquesta prova ha de portar el nom i el DNI de la persona participant.
Igualment, ha d'indicar que aquesta persona ha jugat aquest número, sèrie, fracció i sorteig, amb una quantitat determinada. Les fotos del desè per mail o WhatsApp només serviran si apareixen les dades del dipositari i els participants. En cas contrari, el dipositari es podria quedar amb el premi sencer.
Si compres per internet
L'OCU també fa una sèrie de recomanacions si compres loteria per Internet. Fes-ho només a les pàgines oficials, bé sigui de Loteries i Apostes de l'Estat o de les diferents administracions de loteria legals. Si compres en línia has de rebre un comprovant electrònic, que té la mateixa validesa que un dècim en paper.
Si perds el desè o te'l roben, és crucial denunciar-ho a la policia fent constar el màxim nombre de dades possibles. Cal comunicar-ho per escrit a l'organisme de Loteries i Apostes de l'Estat. Si no es resol, la justícia ordinària té la darrera decisió atenent totes les proves.
Per cobrar el premi
Si és un premi inferior a 2.000 euros, el pots cobrar en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries. Si l'has comprat per Internet, t'ingressaran els diners de manera automàtica al teu compte d'usuari. Si heu guanyat un premi de més de 2.000 euros, heu d'anar a qualsevol de les entitats bancàries col·laboradores.
L'OCU recorda que cap d'aquests bancs no et pot cobrar cap comissió per abonar-te la quantitat. Tampoc et pot obligar a obrir cap compte amb ells, o qualsevol altre tipus de presentació. En cas que el premi sigui compartit, cal identificar al banc cada guanyador i el seu percentatge.