Edifici de pisos

El consell de l'OCU a tots aquells que no tenen una casa en propietat el 2023

L'OCU informa sobre les millors hipoteques per a aquest any

Els espanyols que no tinguin un habitatge en propietat i tinguin previst aconseguir-ne un al llarg dels pròxims mesos haurien de parar esment a l'OCU. L'Organització de Consumidors i Usuaris fa una advertència sobre el que passarà amb les hipoteques al llarg del 2023 i no porten precisament bones notícies.

I és que l'Euribor continua imparable i res aconsegueix frenar-lo. De fet, el mes de febrer passat es va tancar al 3,5%, que és el percentatge més elevat dels últims 15 anys. Des del novembre del 2008 no s'assolien aquests nivells.

Això afectarà sobretot aquelles persones que tinguin contractada una hipoteca de tipus variable. Si pròximament tenen una revisió d'aquesta, possiblement s'enduran una nova decepció. La quota s'encareix mensualment uns quants centenars d'euros.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les estimacions que fan des del Huffingtonpost és que pugi al voltant dels 190 euros per cada 100.000 euros de capital pendent. En acabar l'any, es traduiria en 2.280 euros. És una quantitat considerable si tenim en compte la contenció dels salaris i l'augment dels preus.

Ningú dubta que la majoria d'espanyols han perdut poder adquisitiu. Si exceptuem els pensionistes, que han vist millorades les pagues un 8,5%, a la resta de ciutadans els costarà molt assumir aquestes alces.

Imatge de dues persones comprant una casa
Els preus de les hipoteques de tipus variable continuen sent desorbitats | GETTY IMAGES

Solucions contra les hipoteques variables

Indiquen que una de les mesures més interessants consistiria a substituir la hipoteca variable per una fixa. Aquest canvi no comportaria cap tipus de cost si el préstec es va concretar fa més de tres anys. Així ho contempla la Llei 5/2019, del 15 de març.

En qualsevol cas, abandonar l'entitat bancària amb què es té contractada la hipoteca no comportaria cap mena de comissió ara. Això és possible gràcies a una mesura que va aprovar l'Executiu i que es prolongarà fins a finals d'any.

Ofertes de tipus fix que no convencen

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) tampoc aprecia grans avantatges en les hipoteques de tipus fix. Expliquen que és impossible contractar-les «a un termini de 15 anys amb un interès nominal anual per sota del 2%».

No obstant això, aquells que tinguin previst fer el pas de comprar un immoble i no tinguin gaire clar quina és la millor opció, aquesta entitat els ho posa més simple. Posen a la disposició dels ciutadans un comparador de préstecs hipotecaris. S'encarreguen de filtrar entre més de 160 ofertes, posant a disposició de l'usuari l'opció que encaixi millor amb les seves necessitats.

És una eina molt senzilla que està a l'abast de qualsevol. Només caldrà omplir una sèrie de dades perquè ens ofereixin un crèdit amb les condicions més favorables. Entre altres coses, sol·licitaran l'import a demanar, el termini en anys, la destinació del préstec i si preferim préstec fix o variable.

Imatge d'un edifici gris
A través d'un comprador ofereixen les hipoteques més avantatjoses | Getty Images

Amb tota aquesta informació proporcionaran una sèrie d'opcions que s'adaptaran a allò que cercava el consumidor. A més de destacar la millor oferta, també detallen els diners que t'estalvies en comparació amb altres propostes en les mateixes condicions.

Els tipus d'interès continuaran pujant

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va pronunciar fa uns dies un discurs poc optimista. Tornava a referir-se al greu problema a què s'enfrontaran els 4 milions de llars espanyoles amb una hipoteca de tipus variable.

Va afirmar que els tipus d'interès continuaran creixent aquest any i que es mantindran durant un temps a nivells alts. Això passarà fins que la inflació es redueixi i descarta que es torni a repetir la situació experimentada entre el 2014 i el 2021. En aquest període, els tipus d'interès van arribar al 0% i fins i tot a taxes negatives.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!