Les Lletres del Tresor s'han convertit en els últims temps en un dels productes financers amb més influència entre els inversors. Els petits estalviadors han decidit apostar-hi de ple. Tot i això, l'economista Gonzalo Bernardos aprecia una cosa que no l'acaba de convèncer.
Es presenta com una opció molt interessant a causa del rendiment que se li pot treure, sobretot si es compara amb el que s'obté d'un compte bancari a l'ús. L'expert defineix aquest moviment com «l'autèntica revolució del client bancari», que sembla estar cansat dels bancs. Està «fart que li prenguin el pèl», indica.
Gonzalo Bernardos va voler aclarir durant una intervenció a LaSexta el mètode de treball de les entitats financeres. Va explicar que tenen la capacitat d'oferir un fons d'inversió als clients, entre els quals hi havia les Lletres del Tresor. No obstant això, si decideixen contractar-lo a través seu, l'usuari en surt perjudicat perquè hauria d'assumir una comissió «molt superior» a la que pagaria de tramitar-la directament a les subhastes del Banc d'Espanya. Per això, fa una crida als futurs inversors perquè tinguin en compte com actuar davant d'aquesta situació.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Recomana que «quan li ofereixin en una entitat financera un fons d'inversió que dura fins al 2024, fixeu-vos en la comissió». En cas que es tracti d'una comissió del 0,4%, proposa que s'ho pensin bé. «Pensin que el banc no s'ho mereix perquè pràcticament és anar a la finestreta, comprar lletres i mantenir-les fins a la seva finalització», afegeix.
En la seva opinió, es tracta d'una tasca d'allò més simple que no comporta cap mena de complexitat. Si es fes la compra de manera directa, ens sortiria molt més rentable, adverteix.
Gonzalo Bernardos va aprofitar la seva intervenció per lamentar l'escassa implicació de la classe política en un problema que afecta molts punts del país. Detecta una pèrdua progressiva de potencial econòmic en diferents llocs d'Espanya.
Assegura que «hi havia moltes poblacions on abans hi havia una indústria». Tot i això, «per unes males pràctiques de la Comissió Europea i el maleït neoliberalisme, la indústria també ha desaparegut».
Per què triomfen les Lletres del Tresor?
Les Lletres del Tresor han generat molt d'interès entre el petit estalviador. El 14 de febrer passat, el Tresor Públic va aconseguir captar en aquests títols de deute públic 1.959 milions d'euros a un termini de nou i tres mesos. Tot això amb un interès pròxim al 3%.
Pel que fa a les primeres, es van obtenir 1.450,21 milions, que es van subhastar a un interès del 2,938%. Pel que fa a les lletres a tres mesos, s'hi van adjudicar 508,96 milions, amb un interès que vorejava el 2,5%.
S'ha desfermat una autèntica febre per les Lletres del Tresor. Per aquest motiu, tot fa indicar que d'aquí a poc temps es depassarà la barrera del 3%. Sobretot per les dificultats que trobarà l'Estat a l'hora d'obtenir finançament als mercats.
A més a més, els inversors també troben en aquest producte una oportunitat per obtenir un rendiment econòmic, i més en aquesta època en què la inflació s'està menjant una part dels estalvis.
Les mesures adoptades pel Banc d'Espanya
Durant unes setmanes va ser habitual trobar llargues cues a les portes del Banc d'Espanya per aconseguir títols de deute públic. Però, per evitar aquesta situació, l'organisme va decidir implantar l'obligatorietat d'anar-hi amb cita prèvia.
És tan gran la demanda, que a Madrid ja no hi ha dates disponibles fins al maig, assenyala ABC. L'altra opció és comprar les Lletres del Tresor a través del sistema en línia a la seva web. Però, també es registren col·lapses.
NOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!